MENTALNE BOLESTI

10. SIJEčNJA 2008. 10:56h

Psihoze se mogu predvidjeti i spriječiti

Tekst

Kada su kod djeteta prisutna 3 od 5 faktora postoji 80% vjerojatnost da će dijete u razdoblju od dvije godine razviti psihički poremećaj.

Na temelju novog istraživanja znanstvenici tvrde kako je moguće predvidjeti koja će djeca razviti psihičke bolesti kao što su shizofrenija ili bipolarni poremećaj i to u vrlo ranoj fazi njenog razvoja.

Studija je otkrila pet vrlo često prisutnih čimbenika koji se javljaju puno prije postavljanja dijagnoze. Kada su kod djeteta prisutna tri od pet faktora postoji 80% vjerojatnost da će dijete u razdoblju od dvije do tri godine razviti psihički poremećaj.

Halucinacije i obmane

Ipak, neće svi koji imaju određene simptome razviti psihičku bolest, ali čak 80% hoće i stoga je potrebna što ranija prevencija i pomoć onima koji su tome najskloniji.

Dvije su studije pokazale kako rana psihološka intervencija može biti izrazito korisna, jer tinejdžerima izgradi vještine koje su im potrebne kako bi se spriječilo emocionalno povlačenje, da bi naučili nositi se s problemima i rješavati ih te pravilno se nositi s konfliktnim situacijama.

Simptomi psihoza slični su i pojavljuju se u svim mentalnim poremećajima, kao što su bipolarni poremećaj, shizofrenija, depresija i neki slučajevi ovisnosti o narkoticima ili alkoholu. Dva najčešća simptoma su halucinacije i obmane. Obmana podrazumijeva kriva, ali čvrsta vjerovanja, dok halucinacijama pripadaju pogreške u osjetilnoj percepciji, odnosno osoba vidi ili čuje stvari i zvukove kojih nema.

Sklonost mentalnim bolestima

Takvi su simptomi uznemirujući, ali studija je pokazala kako osobe sklone psihozama nisu ništa sklonije nasilju od ostatka populacije.

Stručnjaci su proučavali povijest bolesti kod 291 osobe prosječne dobi od 18 godina koje su oboljele od raznih psihoza.

Otkrili su pet faktora koji mogu otkriti psihičke bolesti u njihovoj najranijoj fazi. To su slučaj shizofrenije u obitelji, visok stupanj neobičnih misli, sumnje i paranoje, društvena neprilagođenost i povijest konzumiranja droge i alkohola.

Kad su prisutna dva čimbenika vjerojatnost za razvoj psihoze je 68%, a ako je uključen još jedan vjerojatnost od obolijevanja od mentalne bolesti penje se na 80%, piše HealthDay.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!