MENTALNE BOLESTI

10. SIJEŔNJA 2008. 10:56h

Psihoze se mogu predvidjeti i sprije─Źiti

Tekst

Kada su kod djeteta prisutna 3 od 5 faktora postoji 80% vjerojatnost da ─çe dijete u razdoblju od dvije godine razviti psihi─Źki poreme─çaj.

Na temelju novog istra┬×ivanja znanstvenici tvrde kako je mogu─çe predvidjeti koja ─çe djeca razviti psihi─Źke bolesti kao ┬Üto su shizofrenija ili bipolarni poreme─çaj i to u vrlo ranoj fazi njenog razvoja.

Studija je otkrila pet vrlo ─Źesto prisutnih ─Źimbenika koji se javljaju puno prije postavljanja dijagnoze. Kada su kod djeteta prisutna tri od pet faktora postoji 80% vjerojatnost da ─çe dijete u razdoblju od dvije do tri godine razviti psihi─Źki poreme─çaj.

Halucinacije i obmane

Ipak, ne─çe svi koji imaju odre─Ĺene simptome razviti psihi─Źku bolest, ali ─Źak 80% ho─çe i stoga je potrebna ┬Üto ranija prevencija i pomo─ç onima koji su tome najskloniji.

Dvije su studije pokazale kako rana psiholo┬Üka intervencija mo┬×e biti izrazito korisna, jer tinejd┬×erima izgradi vje┬Ütine koje su im potrebne kako bi se sprije─Źilo emocionalno povla─Źenje, da bi nau─Źili nositi se s problemima i rje┬Üavati ih te pravilno se nositi s konfliktnim situacijama.

Simptomi psihoza sli─Źni su i pojavljuju se u svim mentalnim poreme─çajima, kao ┬Üto su bipolarni poreme─çaj, shizofrenija, depresija i neki slu─Źajevi ovisnosti o narkoticima ili alkoholu. Dva naj─Źe┬Ü─ça simptoma su halucinacije i obmane. Obmana podrazumijeva kriva, ali ─Źvrsta vjerovanja, dok halucinacijama pripadaju pogre┬Üke u osjetilnoj percepciji, odnosno osoba vidi ili ─Źuje stvari i zvukove kojih nema.

Sklonost mentalnim bolestima

Takvi su simptomi uznemirujući, ali studija je pokazala kako osobe sklone psihozama nisu ništa sklonije nasilju od ostatka populacije.

Stru─Źnjaci su prou─Źavali povijest bolesti kod 291 osobe prosje─Źne dobi od 18 godina koje su oboljele od raznih psihoza.

Otkrili su pet faktora koji mogu otkriti psihi─Źke bolesti u njihovoj najranijoj fazi. To su slu─Źaj shizofrenije u obitelji, visok stupanj neobi─Źnih misli, sumnje i paranoje, dru┬Ütvena neprilago─Ĺenost i povijest konzumiranja droge i alkohola.

Kad su prisutna dva ─Źimbenika vjerojatnost za razvoj psihoze je 68%, a ako je uklju─Źen jo┬Ü jedan vjerojatnost od obolijevanja od mentalne bolesti penje se na 80%, pi┬Üe HealthDay.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!