15. KOLOVOZA 2015. 13:41h

Prvi put snimljen planet "beba Jupitera" - jedan od najmanje poznatih

Jupiter

Foto

┼Żivot
0

Tekst

Astronomi su fotografirali mladi planet izvan Sun─Źeva sustava koji bi mogao dati odgovore na pitanje kako su nastali planeti poput Jupitera i kako utje─Źu na svoju svemirsku "bra─çu", pokazala je studija.

Znanstvenici su novom kamerom postavljenom na vrh teleskopa u ─Źileu snimili planet poznat kao 51 Eridani b. On kru┼żi oko vrlo mlade zvijezde nalik Suncu koja je od Zemlje udaljena 96 svjetlosnih godina.

Planet, dvostruko ve─çi od Jupitera, malo je udaljeniji od svoje "roditeljske" zvijezde u odnosu na Jupiterovu orbitu oko Sunca. 51 Eridani b jedan je od najmanjih ikad snimljenih planeta izvan Sun─Źeva sustava.

Emitiraju─çi radijaciju koja potje─Źe iz vremena njegova formiranja prije manje od 20 milijuna godina - oko 40 milijuna godina nakon nestanka dinosaura na Zemlji - 51 Eridani b isijava infracrvenu svjetlost zahvaljuju─çi kojoj ga je teleskop uo─Źio.

"51 Eri b daje nam priliku da detaljno prou─Źimo planet na koji još uvjek utje─Źu uvjeti iz vremena njegova formiranja", napisao je Bruce Macintosh, astronom sa sveu─Źilišta Stanford u znanstvenom ─Źasopisu Science.

Naknadna analiza pokazala je da u njegovoj atmosferi, baš kao i u Jupiterovoj, ima najviše metana. To otkri─çe je va┼żan trag za znanstvenike koji pokušavaju ustanoviti kako su se ti plinoviti planeti nastali i razvijali.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!