KAD LIBIDO NE ODMARA

14. RUJNA 2008. 22:59h

Provjerite jeste li ovisni o seksu

Foto

Život
0

Tekst

U razgovoru sa seksualnom terapeutkinjom Natašom Barolin Belić pokušali smo dokučiti što je uopće ovisnost o seksu i kako do nje dolazi.

Pjevačke ili glumačke zvijezde često pokreću pozitivne, ali i negativne trendove. Upitno je rade li to jer imaju direktnu novčanu korist ili im jednostavno godi biti pod povećalom javnosti.

Nakon što se među holivudskim celebrityjima već javila cijela paleta ovisnosti pa nam je normalno pročitati kako je ovaj ili onaj završio u klinici za odvikavanje, čini se, morali su izmisliti nešto novo da bi zadržali zanimanje javnosti.

-.--.-
David Duchovny, zvijezda legendarnih ''Dosjea X'', prije nekoliko dana prijavio se u kliniku za odvikavanje od seksa. Možda David uistinu ima nekakvih problema, a možda samo pokušava povećati prodaju svog novog filma. Tko bi znao?

Što je zapravo ovisnost o seksu?

U potrazi za odgovorom na pitanje 'o čemu se zapravo radi' obratili smo se seksualnoj terapeutkinji, Nataši Barolin Belić, koja radi u savjetovalištu Korak dalje.

- Ovisnost o seksu izraz je koji se često koristi da bi se opisalo ponašanje pojedinaca koji imaju izuzetno intenzivan seksualni život, a često i kompulzivno ulaze u seksualne odnose (s osobama koje su tek upoznali), ili imaju intenzivnu želju za seksualnim odnosima.

- To nije bolest i ne nalazi se u DSM-u (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders of the American Psychiatric Association). To je tzv. pseudoporemećaj, a često je samo "marketinški proizvod" koji je zanimljiv ljudima, a uz to prodaje puno stvari (knjige, tečajeve....) - otkrila nam je Barolin Belić.

Koji su uzroci?


Tvrtko Musković-.--.-
Photo Tvrtko Musković  
Ako je ovisnost o seksu samo izraz koji se koristi u medijima, onda ne možemo ni govoriti o nekakvim uzrocima. Ipak, osobe izuzetno intenzivnog seksualnog života mogu osjećati probleme u normalnom funkcioniranju, npr. ako su te osobe u stalnoj vezi ili braku ili ako zanemaruju svoj posao zbog seksualnih kontakata.

- Moguće je da do takvog seksualnog ponašanja dolazi zbog neke emocionalne . Možda osoba ima strah od intimnosti, možda strah od osoba suprotnog spola.... Inače, takvo se ponašanje češće veže uz muškarce nego uz žene. Ponekad se zove i donhuanizam – objasnila nam je Barolin Belić.


Što je normalno, a što ne?


Željeli smo saznati i kako razlikovati pojačanu želju za seksom i ponašanje koje se može okarakterizirati kao ovisnost. Barolin Belić otkrila nam je da Organizacija anonimnih seksoholičara (SAD) koristi sljedećih 12 pitanja za dijagnosticiranje poremećaja, no važno je napomenuti da ove kriterije seksualni terapeuti ne koriste u svom radu:


1. Tajite li seksualne aktivnosti od onih koju su vam važni? Vodite li dvostruki život?


2. Je li vas seksualna strast dovela u situaciju u kojoj ste seksualni odnos imali na mjestu koje inače ne biste odabrali, s osobom s kojom to inače ne biste učinili?


3. Može li se reći da ste stalno u potrazi za seksualno uzbudljivim prizorima ili napisima u časopisima i drugim medijima?


4. Imate li osjećaj da vaše seksualne fantazije i interesi rezultiraju problemima u vašim vezama? Sprječavaju li vas u rješavanju problema?


5. Događa li vam se često da se želite udaljiti od partnera nakon seksa? Osjećate li često krivicu, sram ili kajanje nakon seksualnog čina?


-.--.-Medicinska sestra.
Medicinska sestra.
6. Stidite li se vlastitog tijela i/ili svoje seksualnosti; izbjegavate li se dodirivati i upuštati u seksualne veze? Osjećate li se aseksualno?

7. Ima li svaka nova seksualna veza u koju ulazite ista destruktivna obilježja zbog kojih ste izašli iz prethodne?


8. U odnosu na prošlost, jesu li vam potrebni sve jači i češći seksualni podražaji kako biste doživjeli uzbuđenje i užitak?


9. Jeste li ikada bili privedeni ili izloženi takvoj mogućnosti zbog voajerizma, ekshibicionizma, seksualnih kontakata s maloljetnim osobama ili opscenih telefonskih poziva?


10. Sukobljava li se vaša potraga za seksualnim partnerima s vašim duhovnim potrebama i razvojem?


11. Uključuju li vaše seksualne aktivnosti rizik ili prijetnju spolno prenosive bolesti, trudnoće ili seksualnog nasilja?


12. Je li vas seksualno ponašanje ikada učinilo beznadnim, otuđenim od drugih ili suicidalnim?


Upitali smo Natašu je li se njoj ikada javio netko tko je mislio da je ovisnik o seksu i tražio rješenje svog problema.

- Na terapijama nisam imala takav slučaj. Jednom mi je jedna žena pisala da misli da je ovisna o seksu, no nije se javila nakon mog odgovora – ispričala nam je.

-.--.-
Koje su posljedice ''ovisnosti o seksu''?

- Posljedice takvog seksualnog života mogu biti spolne bolesti (ako se osoba ne štiti), može biti prekid braka ili trajne veze, ukoliko partner/ica sazna za seksualne veze van braka/partnerstva.

No, važnije je saznati je li u takvom ponašanju zapravo riječ o strahu od intimnosti, pa se treba skoncentrirati na taj problem, a ne seksualni život pojedinca koji može biti samo posljedica neke druge emocionalne potrebe ili traume – smatra Nataša Barolin Belić.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!