KAD LIBIDO NE ODMARA

14. RUJNA 2008. 22:59h

Provjerite jeste li ovisni o seksu

Foto

Život
0

Tekst

U razgovoru sa seksualnom terapeutkinjom Nata┬Üom Barolin Beli─ç poku┬Üali smo doku─Źiti ┬Üto je uop─çe ovisnost o seksu i kako do nje dolazi.

Pjeva─Źke ili gluma─Źke zvijezde ─Źesto pokre─çu pozitivne, ali i negativne trendove. Upitno je rade li to jer imaju direktnu nov─Źanu korist ili im jednostavno godi biti pod pove─çalom javnosti.

Nakon ┬Üto se me─Ĺu holivudskim celebrityjima ve─ç javila cijela paleta ovisnosti pa nam je normalno pro─Źitati kako je ovaj ili onaj zavr┬Üio u klinici za odvikavanje, ─Źini se, morali su izmisliti ne┬Üto novo da bi zadr┬×ali zanimanje javnosti.

-.--.-
David Duchovny, zvijezda legendarnih ''Dosjea X'', prije nekoliko dana prijavio se u kliniku za odvikavanje od seksa. Mo┬×da David uistinu ima nekakvih problema, a mo┬×da samo poku┬Üava pove─çati prodaju svog novog filma. Tko bi znao?

┬Őto je zapravo ovisnost o seksu?

U potrazi za odgovorom na pitanje 'o ─Źemu se zapravo radi' obratili smo se seksualnoj terapeutkinji, Nata┬Üi Barolin Beli─ç, koja radi u savjetovali┬Ütu Korak dalje.

- Ovisnost o seksu izraz je koji se ─Źesto koristi da bi se opisalo pona┬Üanje pojedinaca koji imaju izuzetno intenzivan seksualni ┬×ivot, a ─Źesto i kompulzivno ulaze u seksualne odnose (s osobama koje su tek upoznali), ili imaju intenzivnu ┬×elju za seksualnim odnosima.

- To nije bolest i ne nalazi se u DSM-u (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders of the American Psychiatric Association). To je tzv. pseudoporeme─çaj, a ─Źesto je samo "marketin┬Üki proizvod" koji je zanimljiv ljudima, a uz to prodaje puno stvari (knjige, te─Źajeve....) - otkrila nam je Barolin Beli─ç.

Koji su uzroci?


Tvrtko Muskovi─ç-.--.-
Photo Tvrtko Muskovi─ç  
Ako je ovisnost o seksu samo izraz koji se koristi u medijima, onda ne mo┬×emo ni govoriti o nekakvim uzrocima. Ipak, osobe izuzetno intenzivnog seksualnog ┬×ivota mogu osje─çati probleme u normalnom funkcioniranju, npr. ako su te osobe u stalnoj vezi ili braku ili ako zanemaruju svoj posao zbog seksualnih kontakata.

- Mogu─çe je da do takvog seksualnog pona┬Üanja dolazi zbog neke emocionalne . Mo┬×da osoba ima strah od intimnosti, mo┬×da strah od osoba suprotnog spola.... Ina─Źe, takvo se pona┬Üanje ─Źe┬Ü─çe ve┬×e uz mu┬Ükarce nego uz ┬×ene. Ponekad se zove i donhuanizam ┬ľ objasnila nam je Barolin Beli─ç.


┬Őto je normalno, a ┬Üto ne?


┬Äeljeli smo saznati i kako razlikovati poja─Źanu ┬×elju za seksom i pona┬Üanje koje se mo┬×e okarakterizirati kao ovisnost. Barolin Beli─ç otkrila nam je da Organizacija anonimnih seksoholi─Źara (SAD) koristi sljede─çih 12 pitanja za dijagnosticiranje poreme─çaja, no va┬×no je napomenuti da ove kriterije seksualni terapeuti ne koriste u svom radu:


1. Tajite li seksualne aktivnosti od onih koju su vam va┬×ni? Vodite li dvostruki ┬×ivot?


2. Je li vas seksualna strast dovela u situaciju u kojoj ste seksualni odnos imali na mjestu koje ina─Źe ne biste odabrali, s osobom s kojom to ina─Źe ne biste u─Źinili?


3. Mo┬×e li se re─çi da ste stalno u potrazi za seksualno uzbudljivim prizorima ili napisima u ─Źasopisima i drugim medijima?


4. Imate li osje─çaj da va┬Üe seksualne fantazije i interesi rezultiraju problemima u va┬Üim vezama? Sprje─Źavaju li vas u rje┬Üavanju problema?


5. Doga─Ĺa li vam se ─Źesto da se ┬×elite udaljiti od partnera nakon seksa? Osje─çate li ─Źesto krivicu, sram ili kajanje nakon seksualnog ─Źina?


-.--.-Medicinska sestra.
Medicinska sestra.
6. Stidite li se vlastitog tijela i/ili svoje seksualnosti; izbjegavate li se dodirivati i upuštati u seksualne veze? Osjećate li se aseksualno?

7. Ima li svaka nova seksualna veza u koju ulazite ista destruktivna obilje┬×ja zbog kojih ste iza┬Üli iz prethodne?


8. U odnosu na pro┬Ülost, jesu li vam potrebni sve ja─Źi i ─Źe┬Ü─çi seksualni podra┬×aji kako biste do┬×ivjeli uzbu─Ĺenje i u┬×itak?


9. Jeste li ikada bili privedeni ili izlo┬×eni takvoj mogu─çnosti zbog voajerizma, ekshibicionizma, seksualnih kontakata s maloljetnim osobama ili opscenih telefonskih poziva?


10. Sukobljava li se vaša potraga za seksualnim partnerima s vašim duhovnim potrebama i razvojem?


11. Uklju─Źuju li va┬Üe seksualne aktivnosti rizik ili prijetnju spolno prenosive bolesti, trudno─çe ili seksualnog nasilja?


12. Je li vas seksualno pona┬Üanje ikada u─Źinilo beznadnim, otu─Ĺenim od drugih ili suicidalnim?


Upitali smo Nata┬Üu je li se njoj ikada javio netko tko je mislio da je ovisnik o seksu i tra┬×io rje┬Üenje svog problema.

- Na terapijama nisam imala takav slu─Źaj. Jednom mi je jedna ┬×ena pisala da misli da je ovisna o seksu, no nije se javila nakon mog odgovora ┬ľ ispri─Źala nam je.

-.--.-
Koje su posljedice ''ovisnosti o seksu''?

- Posljedice takvog seksualnog ┬×ivota mogu biti spolne bolesti (ako se osoba ne ┬Ütiti), mo┬×e biti prekid braka ili trajne veze, ukoliko partner/ica sazna za seksualne veze van braka/partnerstva.

No, va┬×nije je saznati je li u takvom pona┬Üanju zapravo rije─Ź o strahu od intimnosti, pa se treba skoncentrirati na taj problem, a ne seksualni ┬×ivot pojedinca koji mo┬×e biti samo posljedica neke druge emocionalne potrebe ili traume ┬ľ smatra Nata┬Üa Barolin Beli─ç.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!