NEMA VIŠE IZLIKA

6. SVIBNJA 2008. 07:19h

Proljeće je stiglo - vrijeme je za veliko čišćenje

Foto

Život
0

Tekst

U proljetno čišćenje ubraja se i pospremanje garaže i podruma, a to znači sve nepotrebne stvari baciti i taj prostor pomesti i oprati.

Kad se početkom proljeća budi priroda, pravo je vrijeme za veliko pospremanje stana ili kuće. To je zahtjevan i za mnoge omražen višednevan kućanski posao, koji se mora obaviti da bi živjelo u čistom i uređenom prostoru.

Pritom se treba pridržavati nepisanog pravila kako se kuće čiste od tavana prema podrumu, a stanovi soba po sobu. Kako se u tavanskom prostoru najčešće odlaže namještaj koji se više ili trenutačno ne koristi, stare novine, knjige, igračke i drugo, treba odlučiti što će vam možda jednom trebati i ostatak baciti u smeće.

-.--.-
Budite temeljiti

Nužno je i pomno počistiti pod tavana i ne zaboraviti skinuti paučinu s greda te oprati prozorska okna. Potom je na redu stubište, pa jedna za drugom spavaonica i kupaonica.

Dok se peru sobne zavjese preporučljivo je „zaroniti“ u garderobne ormare i izvaditi svu odjeću s polica i vješalica. Zimsku  odjeću treba odvojiti i po potrebi oprati ili odnijeti na kemijsko čišćenje, a potom svaki komad složiti i spremiti za iduću sezonu.

Ladice noćnih ormarića i stolića također treba pospremiti, a to znači prebrisati ih i provjeriti sadržaj. Nepotrebne potvrde i druge bezvrijedne papire treba baciti, a nakit ili kozmetiku ponovno složiti.

Sagovi i madraci, svjetiljke i slike

Stropne, zidne i stolne svjetiljke nije dovoljno samo prebrisati, nego i posebnim sredstvima očistiti. Sagove iz svih soba zarolajte i pozovite servis za čišćenje da ih besprijekorno očisti.

Raspitajte se i o mogućnosti dubinskog čišćenja madraca, naslonjača presvučenih dekor-tkaninom, kauča i drugih ležaljki, a onda se latite pranja prozora, vrata i poliranja namještaja. Ne zaboravite obrisati prašinu sa slika i drugih ukrasa, a onda još preostaje čišćenje podova. Posebnu pozornost treba posvetiti čišćenju kupaonice, a to znači izvaditi iz ormarića kozmetiku, lijekove i druge potrepštine.

-.--.-
Oaza u kupaonici

Nakon pranja i brisanja namještaja i svake bočice, vrijeme je za pranje i laštenje pločica, kade ili tuš kabine, zahodske školjke, prozora i podova. Ne zaboravite oprati i košaru za prljavo rublje, prozor i svjetiljke, a potom očistiti svaki kutak hodnika. Pogotovo pozorno ormarić s obućom, a to znači  odvojiti ili baciti obuću koja se više ne nosi.

Čista kuhinja za zdravlje

Proljetno čišćenje kuhinje je priča za sebe, jer to znači isključiti, otopiti i oprati hladnjak i ledenicu. Pomno pranje i čišćenje pećnice štednjaka uvijek je mukotrpan posao, kao i ploče za kuhanje. Kad ste već u velikom poslu, ispraznite kuhinjske ormariće, pa ih operite i ulaštite.

Ponovno preberite odložene namirnice i dobro operite posuđe koje koristite redovito i povremeno. Perilicu za posuđe također treba provjeriti i oprati, kao i svjetiljku, prozore i zavjese.

Dnevni boravak

Budući da se najviše boravi u dnevnoj sobi, uvijek su u tom prostoru najuočljivije zavjese. Skinite ih i operite, a servis za čišćenje pozovite da vam dubinski očisti naslonjače, kauče i sagove. Potom još treba s polica izvaditi knjige i obrisati prašinu, te se dulje zadržati na čišćenju slika i ukrasa. Taj savjet vrijedi i za čišćenje sobnih svjetiljki, a pravi je trenutak i da presadite ukrasno sobno bilje.

-.--.-
U proljetno čišćenje ubraja se i pospremanje garaže i podruma, a to znači sve nepotrebne stvari baciti i taj prostor pomesti i oprati. Tada provjerite i očistite vrtne garniture te provjerite suncobrane.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!