PREVELIKA ULAGANJA

9. RUJNA 2008. 21:57h

Produkcija igara teška koliko i produkcija filmova

Zaposlenici Motusa testiraju Newton motion kontroler u igri Lego Star Wars.

Foto

Život
0

Tekst

Visoka ulaganja u razvoj igara mogu Microsoft i Sony natjerati na veća ulaganja u razvoj i izdavanje vlastitih igara.

Visoka ulaganja u razvoj igara mogu konzole Microsofta i Sonyja natjerati na veće ulaganja u razvoj i izdavanje vlastitih igara, jer nezavisni studiji izbjegavaju raditi isključivo za blockbustere.

Sudbina tvoraca hardwarea ovisi o pridobivanju kupaca na ekskluzive koje izlaze. Sve više kompanija koje stoje iza PlayStationa 3 i Xboxa 360 bit će prisiljene same financirati svoje igre, ukoliko žele izdavačka prava za igru do koje njihovi rivali neće moći doći.

Korporacija Konami u lipnju je izdala ''Metal Gear Solid 4'', igru napravljenu isključivo za PlayStation 3, koji je napravio osjetne razlike između Nintendovog Wiija i PS3. Konzola je prodana u rekordnom broju mjeseca bez praznika, prema NPD istraživačkoj grupi.

Wedbush Morganov analitičar videoigara Michael Patcher kao i mnogi drugi, predviđa kako će ekskluzivne igre poput ''Metal Gear Solida'' potpuno nestati iz trgovina.

- Cijena izrade igara postala je toliko visoka da će proizvođači morati znatno povećati prodaju primjeraka - rekao je Patcher.

-.--.-Slika Playstationa 3.
Slika Playstationa 3.

Proizvođači softwarea moraju platiti od 20 do 50 milijuna dolara kako bi napravili igru, što razvoj zabavnog softera stavlja uz bok filmskoj industriji.

Sony je tradicionalno pobijedio Microsoft izdavanjem hitova kao što su serijali: ''Grand Theft Auto'' i ''Lara Croft: Tomb Raider''. Međutim, ''Grand Theft Auto IV'' je u travnju izašao istodobno na PS3 i Xboxu. Microsoft je napravio veliki bum, kada je tijekom srpnja na E3-u najavio nadolazeći ''Final Fantasy XII'', kojemu su prethodni nastavci bili napravljeni isključivo za PlayStation.

PlayStation je nakon dugogodišnjeg dominiranja konzolaškom scenom, dobio jakog rivala Xboxa 360 s kojim konstantno vodi bitku. Xbox je ove godine prodan u 19 milijuna primjeraka, dok je PlayStation 3 prodan u 14 milijuna.

Zbog iščeznuća ekskluzivnih igara, tvorci konzola će ovisiti o igrama razvijenim u svojim studijima.

Međutim, neki analitičari misle kako nije sve tako crno. Recimo Xbox je mjesecima osiguran ispred PlayStationa i Nintendo Wiija izdanjem ''Rock Banda2''.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!