PREVELIKA ULAGANJA

9. RUJNA 2008. 21:57h

Produkcija igara teška koliko i produkcija filmova

Zaposlenici Motusa testiraju Newton motion kontroler u igri Lego Star Wars.

Foto

Život
0

Tekst

Visoka ulaganja u razvoj igara mogu Microsoft i Sony natjerati na ve─ça ulaganja u razvoj i izdavanje vlastitih igara.

Visoka ulaganja u razvoj igara mogu konzole Microsofta i Sonyja natjerati na ve─çe ulaganja u razvoj i izdavanje vlastitih igara, jer nezavisni studiji izbjegavaju raditi isklju─Źivo za blockbustere.

Sudbina tvoraca hardwarea ovisi o pridobivanju kupaca na ekskluzive koje izlaze. Sve vi┬Üe kompanija koje stoje iza PlayStationa 3 i Xboxa 360 bit ─çe prisiljene same financirati svoje igre, ukoliko ┬×ele izdava─Źka prava za igru do koje njihovi rivali ne─çe mo─çi do─çi.

Korporacija Konami u lipnju je izdala ''Metal Gear Solid 4'', igru napravljenu isklju─Źivo za PlayStation 3, koji je napravio osjetne razlike izme─Ĺu Nintendovog Wiija i PS3. Konzola je prodana u rekordnom broju mjeseca bez praznika, prema NPD istra┬×iva─Źkoj grupi.

Wedbush Morganov analiti─Źar videoigara Michael Patcher kao i mnogi drugi, predvi─Ĺa kako ─çe ekskluzivne igre poput ''Metal Gear Solida'' potpuno nestati iz trgovina.

- Cijena izrade igara postala je toliko visoka da ─çe proizvo─Ĺa─Źi morati znatno pove─çati prodaju primjeraka - rekao je Patcher.

-.--.-Slika Playstationa 3.
Slika Playstationa 3.

Proizvo─Ĺa─Źi softwarea moraju platiti od 20 do 50 milijuna dolara kako bi napravili igru, ┬Üto razvoj zabavnog softera stavlja uz bok filmskoj industriji.

Sony je tradicionalno pobijedio Microsoft izdavanjem hitova kao ┬Üto su serijali: ''Grand Theft Auto'' i ''Lara Croft: Tomb Raider''. Me─Ĺutim, ''Grand Theft Auto IV'' je u travnju iza┬Üao istodobno na PS3 i Xboxu. Microsoft je napravio veliki bum, kada je tijekom srpnja na E3-u najavio nadolaze─çi ''Final Fantasy XII'', kojemu su prethodni nastavci bili napravljeni isklju─Źivo za PlayStation.

PlayStation je nakon dugogodišnjeg dominiranja konzolaškom scenom, dobio jakog rivala Xboxa 360 s kojim konstantno vodi bitku. Xbox je ove godine prodan u 19 milijuna primjeraka, dok je PlayStation 3 prodan u 14 milijuna.

Zbog i┬Ü─Źeznu─ça ekskluzivnih igara, tvorci konzola ─çe ovisiti o igrama razvijenim u svojim studijima.

Me─Ĺutim, neki analiti─Źari misle kako nije sve tako crno. Recimo Xbox je mjesecima osiguran ispred PlayStationa i Nintendo Wiija izdanjem ''Rock Banda2''.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!