8. SRPNJA 2011. 14:36h

Privremeni rezultati: Najveći hrvatski sportaš Janica, Dražen drugi...

Janica Kostelić je na Sljeme došla bodriti svog brata Ivicu.

Foto

Život
0

Tekst

Maxova velika anketa i izbor “Tko je od velikana najviše obilježio hrvatski sport od 1991. do 2011. godine” krenula je s velikim uspjehom. Desetak tisuća glasača dalo je svoje glasove, a nakon prvog kruga u vodstvu je skijaška kraljica Janica Kostelić s vrlo malom prednošću ispred košarkaškog velikana Dražena Petrovića i osvajača Wimbledona Gorana Ivaniševića.

U osminu finala, među 16, suvereno i očekivano ušli su Ivica Kostelić, Blanka Vlašić, Davor Šuker, Ivano Balić, Zvonimir Boban, Toni Kukoč.... Mirko Filipović i Željko Mavrović potvrdili su koliko Hrvati respektiraju borilačke vještine i majstore ringa. Najbolji hrvatski borci dobili su više glasova od Ivana Ljubičića, Duje Draganje, vječnog Zorana Primorca, dok se odmah iza njih svrstao vrijedni Ivica Olić.

Kao šesnaesti u drugi krug prošli su braća veslači Nikša i Siniša Skelin. Iznenađujuće, ali točno, u osmini finala prema glasovima čitatelja mjesta je bilo za samo jednog rukometaša, najboljeg na svijetu Ivana Balića. Podsjetimo, rukometaši su dvostruki olimpijski pobjednici i svjetski prvaci. Još su slabije prošli vaterpolisti koji su uza srebro s Olimpijskih igara (1996.) osvojili zlata na svjetskom i europskom prvenstvu. Iz tih sportova imali smo i europske klupske prvake, to su naši najtrofejniji momčadski sportovi. Naravno, nemoguće je pronaći egzaktan kriterij prema kojem bi se utvrdilo što je veće ili važnije: najbolji skijaš svijeta, prvi strijelac Svjetskog nogometnog prvenstva, najbolji košarkaš Europe, najbolja atletičarka svijeta, najbolja svjetska sportašica, pobjednik Wimbledona... Svi ti grandiozni uspjesi ostaju zauvijek zapisani. Naša srpanjska akcija “Tko je od velikana najviše obilježio 20 godina samostalnosti hrvatskog sporta?” samo je još jedno podsjećanje koliko možemo biti ponosni na svoje sportaše i kako barem (i jedino!) u sportu možemo biti ispred svih, najveći na svijetu.

Morali smo izabrati 32 za šesnaestinu finala, a vi ste do četvrtka, 7. srpnja, izabrali njih 16 koji nastavljaju u izboru. Od 8. do 14. srpnja birate kojih osam će ući u treći krug. U četvrtfinalu ostaje osam sportaša za glasovanje od 15. do 21. srpnja. Četvero će proći u polufinalni krug od 22. do 28. srpnja i poslije toga ostaje dvoje za veliki finale u tjednu obilježavanja Oluje i Dana pobjede - od 29. srpnja do 4. kolovoza. Pobjednika, sportaša koji je prema vašim glasovima najviše obilježio 20 godina samostalnosti hrvatskog sporta, proglasit ćemo u Maxu u subotu 6. kolovoza.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!