19. SVIBNJA 2012. 12:33h

Preminuo Vidal Sassoon, frizerski genij kojeg je proslavila Rosemaryna beba

Foto

Život
0

Tekst

 

Film Romana Polanskog ┬ôRosemaryna beba┬ö poznat je prije svega kao kultni hororac, no zahvaljuju─çi njemu svjetsku slavu stekao je i frizer Vidal Sassoon. Kad se Rosemary u filmu o┬Üi┬Üa na kratku ┬ôpixie cut┬ö frizuru, ka┬×e: To je Vidal Sassoon!

Frizura je zbog toga postala senzacijom, a Vidal Sassoon svjetska frizerska ikona. Nakon njegove nedavne smrti (pro┬Üloga tjedna umro je u 84. godini nakon duge bitke s leukemijom) svijet se prisje─ça njegovih postignu─ça i burnog ┬×ivota.

Britanac ┬×idovskog porijekla ┬×enio se ─Źetiri puta. Djetinjstvo je proveo u siroti┬Ütu, slu┬×io je u izraelskoj vojsci i sanjao o tome da postane nogometa┬Ü, no na maj─Źin poticaj po─Źeo se baviti frizerstvom. U ┬Üezdesetim godinama pro┬Üloga stolje─ça popularizirao je bob frizuru u novom izdanju, s jednostavnim geometrijskim, ali iznimno ┬×enstvenim linijama.

Sassoon je ┬×enama olak┬Üao stiliziranje kose u ┬ôwash & go┬ö stilu, ponudiv┬Üi im frizure koje su savr┬Üeno izgledale, a nisu zahtijevale mnogo truda. Bob frizuru nosile su mnoge zvijezde me─Ĺu kojima su Rihanna, Keira Knightley, Victoria Beckham...

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!