25. KOLOVOZA 2012. 22:20h

Preminuo Neil Armstrong, prvi čovjek koji je kročio na Mjesec

Foto

Život
0

Tekst

Američki  astronaut Nel Armstrong, prvi čovjek koji je kročio na Mjesec, preminuo je u subotu u 82. godini života, objavila je njegova obitelj.

Armstrongu je početkom mjeseca ugrađena srčana premosnica, samo dva dana nakon njegova 82. rođendana 5. kolovoza, a umro je od komplikacija nakon te operacije, objavila je obitelj.

Kao zapovjednik misije Apollo 11, Armstrong je postao prvi čovjek koji je kročio na Mjesec 20. srpnja 1969., ušavši u povijest rečenicom "Ovo je mali korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo."

javno100-.--.-Ova fotografije NASE prikazuje astronauta Neila Armstronga, kapetana misije Apollo 11, kako stoji pored Lunar modula `Eagle` na mjesecu 1969. godine
Ova fotografije NASE prikazuje astronauta Neila Armstronga, kapetana misije Apollo 11, kako stoji pored Lunar modula `Eagle` na mjesecu 1969. godine
Photo javno100  

Proveo je skoro tri sata hodajući po Mjesecu zajedno s kolegom astronautom Edwinom "Buzzom" Aldrinom.

To je bio njegov posljednji let u svemir.

Neil Armstrong rođen je 5. kolovoza 1930. u Wapakonetu, u Ohiju.

Karijeru u NASA-i počeo je 1955., a nakon leta na Mjesec neko je vrijeme radio kao stručnjak za aeronautiku u uredu NASA-e za napredna istraživanja i tehnologiju i ubrzo napustio agenciju postavši profesor strojarstva na Sveučilištu u Cincinnatiju, gdje je živio sa suprugom Carol.

Po njemu je nazvan krater na Mjesecu, koji se nalazi 48 kilometara od mjesta slijetanja modula Eagle. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!