12. SIJENJA 2012. 12:58h

Potvrđeno - naša galaksija Mliječna staza zaista je bijele boje

Svemir

Foto

Život
0

Tekst

 

Astronomi su utvrdili koje je točno boje naša galaksija, odnosno koje je boje Mliječna staza i čini se da joj ime u potpunosti odgovara.

Iako se, gledajući sa Zemlje, čini bijelom, to ne mora biti tako, odnosno može izgledati bijelo zbog loma svjetlosti i odbljeska, a znanstvenike je zanimalo koje je boje  Mliječna staza ako je pogledamo izvana.

Usporedbom zvijezda iz naše galaksije i onih koje se nalaze u drugim galaksijama znanstvenici su došli do iznenađujućeg rezultata. Mliječna stara zaista je bijela. Nije to, naravno, bilo koja nijansa bijele boje. Boju Mliječne staze istraživači su usporedili s bojom snijega u proljeće sat vremena prije izlaska ili zalaska sunca.

– Za astronome boja galaksije jedan je od važnih parametara. Ona nam govori kolika je starost zvijezda te galaksije, prije koliko su vremena nastale zvijezde u galaksiji, jesu li još u nastajanju ili su nastale prije milijardu godina – objasnio je za BBC potrebu određivanja stvarne boje Mliječne staze Jeffrey Newman sa Sveučilišta u Pittsburghu.

Proces određivanja boje Mliječne staze otežan je time što se Zemlja nalazi unutar nje same, ali i to što "pogled" sa Zemlje blokira zvjezdana prašina zbog čega je sa Zemlje moguće vidjeti samo tisuću ili dvije tisuće svjetlosnih godina u bilo kojem smjeru.

Ipak, prema otkrivenom, moguće je zaključiti da je Mliječna staza negdje između "novorođenčeta" i "starice". Naime, sudeći po boji galaksije, sve manje zvijezda nastaje unutar Mliječne staze.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!