2. VELJAE 2011. 10:17h

Posavska salama naći će svoje mjesto u jadranskim hotelima

Foto

Život
0

Tekst

Zaklati dvije goleme krmače i preraditi ih u kobasice svakako je zahtjevan posao. A još kada svaka od krmača ima po 370 kilograma, onda je to i za uigranu ekipu od šest iskusnih mesara velik izazov. A upravo su takvom izazovu uspješno odgovorili iskusni mesari u dvorištu ugostiteljskog obrtnika Darka Kirina u Topolovcu.

"Tvornica" u dvorištu

Zbog zavidnih dimenzija krmača dugih tri metra, kolinje je zahtijevalo posebne pripreme. Sve meso, pa i iznutrice, iskoristit će se za prerađevine. Darko, inače poznat kao šampionski kuhar i vrstan kulinar, vjeruje kako će od te dvije krmače dobiti najmanje 300 kilograma kvalitetne, već poznate, posavske salame.

– Baš je sada pravo vrijeme za kolinje, kako bi salame dozrele upravo za Topolovačku salamijadu uoči Uskrsa. Sva je tajna kvalitetne salame u sirovini iz domaćeg uzgoja, tradicionalnoj obradi uz primjeren odnos prirodnih začina, barem 60 dana sušenja na zraku, bez vjetra, uz dva-tri dima. Vjerujem kako će uz pomoć gradske uprave ova salama uskoro biti brendirana, što bi za posavske stočare na ulazu u Lonjsko polje bilo od posebnog značaja – kaže Darko.

U pušnici je trenutačno na zrenju oko 300 kilograma različitih kobasica i salama. Uz posavske, tu su češnjovke, krvavice, špek-salame, salame od iznutrica, divljači i druge. One će uskoro na tržište i u restorane, a svoje će mjesto ustupiti novim proizvodima. I tako nekoliko puta na godinu. Darko kaže kako bi bio najzadovoljniji kada bi u svom dvorištu proizvodio i prodavao posavske specijalitete. Vjeruje kako će se porastom broja turista u Lonjskom polju i to jednom ostvariti, a do tada će i nadalje svoje proizvode plasirati u jadranskim restoranima, pa i u inozemstvu.

Bit će ovog i u EU...

Najave o mogućoj zabrani svinjokolje tradicijskim načinom pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji ne zabrinjavaju ga previše.

– Činjenica je da naše mjerodavne institucije kasne s pripremama za taj trenutak. Umjesto da postupno brendiramo naše proizvode, da organiziramo nadzor proizvodnje i kvalitete proizvoda te da spremno uđemo u EU, mi sve prepuštamo stihiji. Mislim da jedna klaonica neće moći zadovoljiti potrebe posavskih uzgajivača svinja, pa će svinjokolje vjerojatno još biti neko vrijeme – mišljenja je Darko Kirin.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!