ZDRAVLJE

29. LIPNJA 2007. 16:17h

Poreme─çaj spavanja - nesanica

Tekst

Nesanica (lat.insomnia) je poreme─çaj spavanja. O tome ┬Üto ju izaziva i kako se lije─Źi pro─Źitajte u ─Źlanku.

Nesanicu karakteriziraju pote┬Üko─çe utonu─ça u san ili nemogu─çnost kontinuiranog spavanja, tj. ─Źesto bu─Ĺenje tijekom spavanja ili trajna pospanost unato─Ź dovoljnoj koli─Źini sna.

Postoji nekoliko vrsta nesanica. Prolazna nesanica traje najvi┬Üe nekoliko no─çi i naj─Źe┬Ü─çe je posljedica stresa, promjena u radnoj okolini i ┬×ivotu. Kratkotrajnom nesanicom smatra se ona koja traje od nekoliko dana do 3 tjedna. Do nje dovodi produljeni stres, poput gubitka ─Źlana obitelji, oporavka od te┬×e bolesti i sli─Źno. Dugotrajna nesanica traje mjesecima ili godinama. Ona je obi─Źno odraz te┬×ih psihijatrijskih ili zdravstvenih poreme─çaja i ostavlja mnoge ┬Ütetne posljedice. Psihofiziolo┬Üka nesanica spada u poreme─çaj pona┬Üanja. Osobe koje pate od ovog poreme─çaja preokupiranje su o─Źekivanjem da ne─çe mo─çi zaspati. ┬äVanjska nesanica┬ô ime je dobila po tome ┬Üto su njeni uzroci vanjski ─Źimbenici. Promjena okoline, zanimanja, stres i sli─Źno. Oporavak od ovog tipa je brz i nastupa ve─ç nakon 2-3 tjedna. Boravak na velikim visinama mo┬×e izazvati visinsku nesanicu. Ona obi─Źno traje samo nekoliko dana, ali mo┬×e i potrajati. Mogu─çe ju je sprije─Źiti odre─Ĺenim lijekovima.

┬Őto sve mo┬×e uzrokovati nesanicu?

Stres oko zna─Źajnijih ┬×ivotnih promjena, razvoda, smrti bli┬×njeg, selidbe u drugi grad, promjena posla i sli─Źno. Bolest. Emocionalna ili psihi─Źka uzbu─Ĺenost i nezadovoljstvo. Okolinski ─Źimbenici poput jakog svjetla, buke ili ekstremnih odstupanja od normalne temperature. Odre─Ĺene vrste lijekova, naj─Źe┬Ü─çe onih koji lije─Źe alergije, depresiju, visoki tlak ili astmu. Promjena vremena kad se ide na spavanje. Kroni─Źnu nesanicu naj─Źe┬Ü─çe izaziva vi┬Üe faktora u kombinaciji. To mogu biti psihi─Źki poreme─çaji poput depresije ili anksioznosti, ali i artritis, bolesti bubrega, astma, narkolepsija, Parkinsonova bolest i sli─Źno.

Simptomi nesanice su umor tijekom dana, generalni, konstantni umor, razdra┬×ljivost, problemi s koncentracijom i pam─çenjem. ┬Äene, osobe starije ┬×ivotne dobi ili osobe s povije┬Ü─çu depresije, mnogo ─Źe┬Ü─çe obole od nekog oblika nesanice.

Kako se lije─Źi?

Bla┬×i oblici nesanice ne zahtijevaju lije─Źenje medicinskim preparatima i mogu se sprije─Źiti ili izlije─Źiti kvalitetnom ┬ähigijenom spavanja┬ô. To zna─Źi uvijek otprilike odlaziti na spavanje i buditi se u isto vrijeme. Izbjegavanje spavanja tijekom dana. Izbjegavati alkohol, kofein i nikotin nekoliko sati prije spavanja. Redovito vje┬×banje. Za ve─Źernji obrok ne jesti te┬Üku hranu. Stvoriti svakodnevnu rutinu prije samog odlaska na spavanje, poput ─Źitanja knjige ili slu┬Üanja glazbe. Ipak, ako vam nesanica onemogu─çuje normalno funkcioniranje tijekom dana, preporu─Źuju se tablete za spavanje, ali ne bez prethodnog konzultiranja lije─Źnika. Te┬×i i kroni─Źni oblici nesanice lije─Źe se prvo pronala┬×enjem njihova uzroka i njihovim tretiranjem.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!