15. SIJEèNJA 2015. 14:22h

Polarni medvjedi migriraju sjevernije zbog trajnijeg leda

Knut uživa u hladnom vremenu

Foto

Život
0

Tekst

Skupine polarnih medvjeda preselile su se na otoke sjeverno od Kanade na kojima je arktički led trajniji, objavili su stručnjaci koji ističu da će se migracija povezana s klimatskim promjenama nastaviti.
 
Studija objavljena u znanstvenom časopisu PLOS ONE temelji se na uzorcima DNA gotovo 2800 polarnih medvjeda iz prostora na kojima žive te životinje - SAD-u, Kanadi, Rusiji, Grenlandu i Norveškoj.
 
Skupine iz kanadskog istočnog Arktika, istočnog Grenlanda i Sibira prelaze na kanadski arhipelag poznat kao Arktički arhipelag gdje ima više leda, pokazala je studija.
 
Migracija je uočena tijekom tri posljednje generacije tih grabežljivaca, odnosno u posljednjih 15 do 45 godina, rekla je autorica studije Elizabeth Peacock.
 
Medvjedi migriraju u područje sjeverno od Kanade, blizu Nunavuta i Sjeverozapadnih teritorija. Ta se regija sastoji od 36.000 otoka i pokriva više od 1,4 milijuna četvornih kilometara.
 
Medvjedi biraju to područje jer je "more otpornije na ljetno topljenje zbog morskih struja, složene geografije i hladnijih sjevernih širina", rekla je Peacock.
 
Kanadski arhipelag mogao bi u budućnosti poslužiti kao utočište polarnih medvjeda, kaže se u studiji.
 
Od 1979., sloj leda u Arktičkom moru smanjivao se devet posto godišnje, upozoravaju stručnjaci dodajući kako kompjutorski modeli predvi?aju da će do sredine stoljeća ljeta na Arktiku biti gotovo bez leda.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, proèelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaèelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuèilišna profesorica, èlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebaèkog holdinga èinila se kao idealna osoba za tu politièku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem prièa o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, èija je èlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!