24. SRPNJA 2015. 18:58h

PODLOŽNI HAKERSKIM NAPADIMA Chrysler sa tržišta povukao 1,4 milijuna vozila

Foto

Život
0

Tekst

Proizvo?ač automobila Chrysler sa tržišta povlači oko 1,4 milijuna vozila zbog zabrinutosti oko propusta koji bi automobile mogao ostaviti podložnima hakerskim napadima, priopćila je američko-talijanska tvrtka Fiat Chrysler Automobiles u petak, prenosi dpa.
 
Pogo?eni su razni modeli Dodgea, Rama i Jeepa, a tvrtka će osigurati nadogradnju softvera kako bi se spriječila mogućnost da se vozilima manipulira iz daljine. Ovaj potez slijedi izvješćima iz časopisa Wired, koja su pokazala kako hakeri bez problema koriste mane u Jeepovim komunikacijskim sistemima kako bi preuzeli kontrolu nad upravljačkim sustavom vozila.
 
Hakeri su dokazali da mogu kontrolirati kočnice, brzinu, klima ure?aj i radio na modelu Jeep Cherokee. Chrysler je naglasio kako nema nikakvih slučajeva osim izvješća u medijima u kojima su vozila hakirana. Iz tvrtke su dodali kako nije prona?en nijedan nedostatak, već da FCA provodi ovu kampanju iz opreza.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!