26. O×UJKA 2012. 08:18h

Piloti bivše JNA 1975. "naganjali" NLO iznad Hrvatske?

Neki ljudi satelit do┬×ive kao NLO i ma┬Üta im dodaje puno detalja iz filmova koje su gledali ili iz ─Źlanaka o NLO-ima koje su pro─Źitali

Foto

Život
0

Tekst

Tijekom sije─Źnja 1975. godine jugoslavenski piloti nebom iznad juga Hrvatske i Crne Gore najurivali su se s NLO-om, otkrili su u monografiji 172. brigade ratnog vazduhoplovstva JNA. Nepoznati objekt poku┬Üali su svladati pukovnik Milan Ma─Źek i general JRV-a Zvonko Jurjevi─ç, koji je po─Źetkom 90-ih bio zapovjednik Jugoslavenskog ratnog vazduhoplovstva, te Blagoje Grahovac, umirovljeni general i nekada┬Ünji pomo─çnik na─Źelnika General┬Ütaba Jugoslavije.

Izbjegavali radar

Neukrotivi nepoznati objekt poku┬Üali su dosti─çi juri┬Üno-┬Ükolskim avionima N-60 galeb i J-21 jastreb, a kasnije su im u pomo─ç prisko─Źili i MIG-ovi 21, no njihovi zrakoplovi i kad su postizali najve─çu brzinu od 1700 kilometara na sat bili su prespori za NLO-e.

┬ľ Pojavljivali su se samo no─çu. Redovito to─Źno 50 minuta nakon uzlijetanja prvog na┬Üeg aviona. MIG-ovi su imali naredbu da obore nepoznatu letjelicu. No, NLO je uvijek letio na rubu ni┬Üanskog radara MIG-a. Jurili su ih preko mora, u smjeru Italije. MIG-ovi su u forsa┬×u letjeli 1700 kilometara na sat, nadzvu─Źno, ali nije bilo ┬Üanse niti da NLO do─Ĺe u domet raketa, a kamoli da mu se MIG pribli┬×i. Zanimljivo je da su se NLO-i uvijek pojavljivali i nestajali u smjeru mora ┬ľ prisjetio se general Grahovac. Njegov kolega koji je letio u jastrebu jednom je otvorio vatru iz strojnice, no NLO je postigao brzinu ve─çu od ispaljenog metka. Jedne ve─Źeri nepoznata letjelica zaustavila se na visini od 600-700 metara iznad njihova aerodroma u Titogradu te je snopom svjetlosti obasjala zrakoplove.

Ostali bez goriva

Piloti su NLO uo─Źili tijekom no─çnih letova kad bi se iznenada pojavio te izvodio manevre koje ne mogu izvesti ni dana┬Ünji najbolji borbeni lovci.

┬ľ Uzletjeli smo po dojavi putni─Źkog JAT-ova boeinga koji je uo─Źio ─Źudne indikacije na horizontu. Tada┬Ünjem zapovjednik 172. puka Jurjevi─çu nestalo je goriva pa se morao vratiti, a ja sam na visini od 4000 metara uo─Źio svjetle─çi okrugli objekt koji je mijenjao spektar boja. Od ┬×arkocrvene do ┬×ute i bijele. Poigravao se sa mnom i letio oko mene. Bio je vizualno uo─Źljiv no radari ga nisu registrirali ┬ľ ka┬×e Ma─Źek, a prenosi Slobodna Dalmacija.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!