2. VELJAŔE 2012. 20:23h

Paukova mre┬×a mogla bi biti inspiracija za gradnju sigurnijih zgrada

Foto

Život
0

Tekst

 

Paukove mre┬×e mo┬×da djeluju krhko i lako ih je uni┬Ütiti ┬ôudarimo┬ö li na njih metlom ili usisava─Źem, no njihova otpornost na uragane i napade grabe┬×ljivaca u posljednje vrijeme sve vi┬Üe zaokuplja pozornost znanstvenika.

Djelatnici Tehnolo┬Ükog instituta u Massachusettsu tvrde da bi dizajn paukove mre┬×e mogao biti inspiracija za gradnju sigurnijih zgrada i proizvodnju kvalitetnijih materijala. Znanstvenici su otkrili da se mre┬×a mo┬×e sama opu┬Ütati ili postajati ─Źvr┬Ü─ça ovisno o teretu koji mora podnijeti.

 ┬ľ Stvarna snaga mre┬×e nije u njenim nitima nego u promjeni njenih mehani─Źkih svojstava, ┬Üto bi se moglo iskoristiti na razli─Źitim poljima ┬ľ tvrdi autor istra┬×ivanja Markus Buehler.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!