2. VELJAčE 2012. 20:23h

Paukova mreža mogla bi biti inspiracija za gradnju sigurnijih zgrada

Foto

Život
0

Tekst

 

Paukove mreže možda djeluju krhko i lako ih je uništiti “udarimo” li na njih metlom ili usisavačem, no njihova otpornost na uragane i napade grabežljivaca u posljednje vrijeme sve više zaokuplja pozornost znanstvenika.

Djelatnici Tehnološkog instituta u Massachusettsu tvrde da bi dizajn paukove mreže mogao biti inspiracija za gradnju sigurnijih zgrada i proizvodnju kvalitetnijih materijala. Znanstvenici su otkrili da se mreža može sama opuštati ili postajati čvršća ovisno o teretu koji mora podnijeti.

 – Stvarna snaga mreže nije u njenim nitima nego u promjeni njenih mehaničkih svojstava, što bi se moglo iskoristiti na različitim poljima – tvrdi autor istraživanja Markus Buehler.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!