JESTE LI ZNALI?

2. STUDENOG 2009. 21:54h

Pablo Escobar panično se bojao nečistih toaleta

Tekst

Donosimo nekoliko činjenica o životu Escobara koje zasigurno niste znali, poput toga kako su mu štakori godišnje pojeli milijardu dolara.

Pablo Escobar sasvim se legitimno može nazvati kraljem kokaina. Svoju je kriminalnu reputaciju počeo graditi još kao tinejdžer kada je nosio smjese kokaina sa planina Anda do laboratorija u Medellinu, a zatim na sjever, u Panamu. Umalo je već na samom početku neslavno završio svoju karijeru kada je jednom prilikom uhićen. Optužba je povučena samo zbog proceduralne greške policije i tužilaštva i Pablo se našao na slobodi.

S nepunih 26 godina, Pablo je napredovao od raznosača droge do pravog krijumčara. U to vrijeme, kilogram kokaina vrijedio je 35.000 dolara i uz pomoć malog transportnog aviona koji raznosi pošiljke moglo se doći do pravog bogatstva. Iako su manje-više sve činjenice o njegovom daljnjem životu poznate, donosimo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali.

Štakori su pojeli milijardu dolara Escobarovog novca svake godine

-.--.-Štakor
Štakor
Zapanjujuć je stupanj bogatstva Pabla Escobara. Prema riječima Roberta Escobara, jednog od Pablove najbliže braće, Pablo je zarađivao oko 20 milijardi dolara godišnje.

- Zarađivao je toliko da je svake godine morao otpisati 10% dobiti jer bi štakori pojeli novac ili bi voda poplavila skladišta novca - rekao je Roberto.

Kao da ta činjenica ne govori dovoljno, Roberto je dodao kako je kartel mjesečno trošio oko 2500 dolara na gumene trake koje su držale novac na hrpi.

Vila za izbjeglice i nilske konje

Nedaleko od malenog sjeverozapadnog kolumbijskog gradića Puerto Triunfo, Pablo Escobar izgradio si je luksuznu kuću imena 'Hacienda Napoles'. Lokalno stanovništvo zvalo ju je 'Rajskom vilom', a protezala se preko gotovo 5.000 hektara. Osim kuće i cijeli je okoliš egzotično uređen, od bazena do egzotičnog zoološkog vrta s nilskim konjima, žirafama, slonovima itd.

S nepunih 26 godina, Pablo je napredovao od raznosača droge do pravog krijumčara. U to vrijeme, kilogram kokaina vrijedio je 35.000 dolara i uz pomoć malog transportnog aviona koji raznosi pošiljke moglo se doći do pravog bogatstva.
Kolale su priče o ogromnim partyjima na kojima je droge bilo u izobilju, a pohodili su ih najutjecajniji ljudi u Kolumbiji. Te su priče doprinijele razvoju legende o Escobaru. Planirao je izgraditi citadelu u grčkom stilu oko imanja, no nikad nije bila završena. Ranč, ZOO i citadela oduzeti su od strane vlade. Kuća je razrušena usred stalnih potraga za drogom i gotovinom.

Sadašnji stanovnici tog, nekoć velebnog zdanja, su obitelji izbjeglica iz zemalja u ratu protiv gerilskih boraca i oko 20 nilskih konja koji lutaju područjem nekažnjeno kao i Pablo prije nekoliko desetljeća.

Learjet za prijevoz gotovine

Pablo Escobar i njegov kartel vrlo brzo su stekli velike prihode. Novac koji je zaradio u SAD-u trebao je prebaciti u Kolumbiju. Neko vrijeme maleni avion koristio se za prijevoz gotovine i to je bilo dovoljno jer je mogao primiti oko 10 milijuna dolara.

Ipak, kako je Escobar imao razne načine prevažanja kokaina u SAD, uključujući i nekoliko podmornica koje bi nosile oko 1.000 kilograma kokaina, ne čudi činjenica da mu uskoro taj avion postao premalen. Escobar je tako kupio Learjet, znatno brži avion koji je odjednom mogao nositi čak 10 puta veći iznos novca.

Pablo Escobar je bio osumnjičen za bombardiranje World Trade Centera

-.--.-
Ozloglašeni Escobar bio je imenovan kao rani osumnjičenik u bombardiranju World Trade Centera 1993. godine. Ubrzo nakon bombardiranja, u kojima je poginulo šest i ranjeno više od 1000 ljudi, Tužitelj New York Citya rekao je kako je bombardiranje mogao izvesti bilo koji "neprijatelja SAD-a," uključujući Escobarov kartel 'Medellin'.

Dobro, Pablo je možda ubio predsjedničkog kandidata Luisa Carlosa Galana, prijetio da će ubiti potomstvo predsjednika SAD-a (navodno je prijetio jednom od sinova Busha starijeg), raznio putnički zrakoplov na nebu (Avianca Flight 203) i sudjelovao u pokušaju pokolja na kolumbijskom Vrhovnom sudu, ali bomba u WTC-u?

Escobar je bio uvrijeđen. Njegov bijes je bio toliko velik da je američkom veleposlaniku u Kolumbiji poslao rukom pisanu poruku objavljujući svoju nevinost.

- Možete me skinuti s liste osumnjičenih, jer da sam to napravio objavio bih zašto sam to učinio i što želim - stajalo je u pismu veleposlaniku Morrisu Busbyju.

Vlastiti kvart slavnog Escobara

Medellin je kolumbijski drugi najveći grad (s gotovo 2,5 milijuna stanovnika), ali zauvijek će biti povezan s imenom Escobarova kokainskog kartela. Za mnoge siromašne stanovnike grada, Escobar - kojeg su zvali Don Pablo - nije bio ništa manje od Robina Hooda, a taj ugled u gradu uživa još i danas.

U danima svoje najveće slave, on je nedvojbeno inzistirao na javnim radovima za dobrobit društva. Uspostavio je programe za nabavku hrane, izgradnju parkova i nogometnih igrališta, ali njegov majstorski potez je 'Barrio Pablo Escobar', susjedstvo od 450 kuća od crvenih cigli u kojima je živjelo nekoliko tisuća najsiromašnijih stanovnika Medellinea. Oni nisu plaćali stanarinu, niti porez na imovinu.

Jedini su problem je prema pisanju Washington Posta iz 1989. bile frustracije stanovnika 'Barrioa' djecom iz drugih područja koja su u 'Barrio Pablo Escobar' dolazili da raspačavaju droge.

Čistunac Pablo

-.--.-
Čovjek odgovoran za najviše šmrkanja kokaina u toaletima imao je patološki strah od nečistih toaleta. Fobija od prljavštine išla je toliko daleko da nitko nije smio ući u njegove kupaonice koje su bile čišćene tri puta dnevno.

U njegovoj vili nije smjelo biti prašine i posluga bi bila u velikoj nevolji ako krvavi tragovi poslovnih partnera, kojima je Pablo prosuo mozak, ne bi bili uklonjeni s tepiha.

Kolumbijska kragna

Pablo Escobar izumio je i novu tehniku ubijanja, dotad neviđenu. Kolumbijska kragna podrazumijevala je klanje i vađenje jezika kroz otvor na grkljanu.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!