14. O×UJKA 2012. 18:38h

Otkrivena nova ljudska vrsta: Jelenski spiljski ljudi

Foto

Život
0

Tekst

Fosilizirani ostaci ljudi iz kamenog doba, koji su prona─Ĺeni u dvije spilje u ju┬×noj kineskoj provinciji Guangxi, pripadaju novootkrivenoj vrsti pra─Źovjeka koja je ┬×ivjela do osvita poljodjelstva, prenosi Guardian.

Znanstvenici su ostali u nevjerici gledaju─çi ostatke kostura koji pripadaju najmanje ─Źetirima razli─Źitim jedinkama starima izme─Ĺu 14,300 i 11,500 godina, a koji su neobi─Źna kombinacija primitivnih i modernih anatomskih karakteristika. Novootkrivena vrsta dobila je i ime - jelenski ┬Üpiljski ljudi, zbog svoje ljubavi prema jelenjem mesu.

Od modernog ─Źovjeka razlikuju se istaknutom ─Źeljusti i obrvama, velikim kutnjacima, debelom lubanjom, ravnim licem i ┬Üirokim nosom. Mozak im je, prema standardima ledenog doba, bio prosje─Źne veli─Źine. Lubanje su im anatomski jedinstvene i druga─Źije od onih modernih ljudi.

Darren Curnoe, voditelj istra┬×iva─Źke ekipe sa sveu─Źili┬Üta u Novom Ju┬×nom Walesu u Australiji, rekao je kako bi ova vrsta mogla biti nova evolucijska grana dosad nepoznate moderne ljudske skupine koja je rano stigla iz Afrike i nije genetski doprinijela isto─Źnim Azijcima.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!