14. OžUJKA 2012. 18:38h

Otkrivena nova ljudska vrsta: Jelenski spiljski ljudi

Foto

Život
0

Tekst

Fosilizirani ostaci ljudi iz kamenog doba, koji su pronađeni u dvije spilje u južnoj kineskoj provinciji Guangxi, pripadaju novootkrivenoj vrsti pračovjeka koja je živjela do osvita poljodjelstva, prenosi Guardian.

Znanstvenici su ostali u nevjerici gledajući ostatke kostura koji pripadaju najmanje četirima različitim jedinkama starima između 14,300 i 11,500 godina, a koji su neobična kombinacija primitivnih i modernih anatomskih karakteristika. Novootkrivena vrsta dobila je i ime - jelenski špiljski ljudi, zbog svoje ljubavi prema jelenjem mesu.

Od modernog čovjeka razlikuju se istaknutom čeljusti i obrvama, velikim kutnjacima, debelom lubanjom, ravnim licem i širokim nosom. Mozak im je, prema standardima ledenog doba, bio prosječne veličine. Lubanje su im anatomski jedinstvene i drugačije od onih modernih ljudi.

Darren Curnoe, voditelj istraživačke ekipe sa sveučilišta u Novom Južnom Walesu u Australiji, rekao je kako bi ova vrsta mogla biti nova evolucijska grana dosad nepoznate moderne ljudske skupine koja je rano stigla iz Afrike i nije genetski doprinijela istočnim Azijcima.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!