USPJEH JUŽNOKOREJACA

17. SIJEèNJA 2009. 13:49h

Otkrivena metoda odstranjivanja olova iz krvi

Tekst

U skoroj budućnosti detoksikacija krvi od metala mogla bi se odvijati slično kao proces hemodijalize.

Južnokorejski su znanstvenici otkrili način odstranjivanja opasnih metala iz krvi, i to korištenjem posebno dizajniranih magnetskih receptora.

Receptori vežu na sebe ione olova i drugih metala što omogućuje njihovo odstranjivanje iz krvi, tvrde znanstvenici koji su svoje otkriće predstavili u časopisu Angewandte Chemie International Edition.

Tako bi se u skoroj budućnosti detoksikacija krvi od metala mogla odvijati slično kao proces hemodijalize. Krv bi se izvadila iz tijela u poseban spremnik koji bi sadržavao čestice magnetskih receptora. Nakon procesa pročišćavanja krv bi se vratila u tijelo.

Olovo je vrlo opasan metal, a izrazito je otrovan za djecu, pa je upravo zbog toga otkriće efektivne detoksikacije iznimno važno, naglaÅ¡avaju znanstvenici.

Do ovog su otkrića došli znanstvenici s nacionalnog sveučilišta Gyeongsang, a predvodio ih je kemičar Jong Hwa Jung. Djelotvornost svoje novootkrivene metode dokazao je eksperimentom koji je pokazao kako se njome efektivno odstranjuje i do 96 posto iona olova iz krvi.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, proèelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaèelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuèilišna profesorica, èlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebaèkog holdinga èinila se kao idealna osoba za tu politièku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem prièa o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, èija je èlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!