ASTRONOMIJA

8. KOLOVOZA 2007. 17:12h

Otkriven najve─çi poznati planet u svemiru

Tekst

Astronomi su otkrili najve─çi poznati planet u svemiru, koji kru┬×i oko zvijezde udaljene 1.400 godina svjetlosti.

Novootkriveni je planet 20 puta ve─çi od Zemlje.

Znanstvenici vjeruju da je promjer tog planeta gotovo dvostruko veći od promjera Jupitera, najvećeg planeta u našem solarnom sustavu, te da je TrES-4 sastavljen uglavnom od vodika.

"Vjerojatno nema ─Źvrste povr┬Üine nigdje na planetu. Vjerojatno biste propali", rekao je Georgi Mandu┬Üev, vo─Ĺa tima znanstvenika s opservatorija Lowell.

Planet je zajedni─Źki otkriven iz opservatorija Lowell, opservatorija Palomar, te teleskopima s Kanarskih otoka, a kru┬×i oko zvijezde koja se nalazi u sazvje┬×─Ĺu Hercules.

Planet, koji je prvi puta primjećen u proljeće 2006. godine, ima temperaturu površine od oko 1,260 stupnjeva Celzija.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!