ASTRONOMIJA

8. KOLOVOZA 2007. 17:12h

Otkriven najveći poznati planet u svemiru

Tekst

Astronomi su otkrili najveći poznati planet u svemiru, koji kruži oko zvijezde udaljene 1.400 godina svjetlosti.

Novootkriveni je planet 20 puta veći od Zemlje.

Znanstvenici vjeruju da je promjer tog planeta gotovo dvostruko veći od promjera Jupitera, najvećeg planeta u našem solarnom sustavu, te da je TrES-4 sastavljen uglavnom od vodika.

"Vjerojatno nema čvrste površine nigdje na planetu. Vjerojatno biste propali", rekao je Georgi Mandušev, vođa tima znanstvenika s opservatorija Lowell.

Planet je zajednički otkriven iz opservatorija Lowell, opservatorija Palomar, te teleskopima s Kanarskih otoka, a kruži oko zvijezde koja se nalazi u sazvježđu Hercules.

Planet, koji je prvi puta primjećen u proljeće 2006. godine, ima temperaturu površine od oko 1,260 stupnjeva Celzija.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!