9. STUDENOG 2013. 18:34h

Olimpijska baklja u svemiru

Foto

Život
0

Tekst

Ruski kosmonauti Oleg Kotov i Sergej Rjazanski iznijeli su u subotu olimpijsku baklju Olimpijskih igara 2014. u Sočiju u svemir.

"Pogled je predivan", rekao je Rjazanski držeći baklju. Snimke sa kamera montirane na kacigama izravno je prenosila NASA i ruska televizija.

Baklja je raketom Sojuz stigla iz ruskog svemirskog centra Bajkonura u Kazastanu na Me?unarodnu svemirsku postaju.

Olimpijske baklje i ranije su putovale u svemir, Amerikanci su ih nosili uoči Olimpijskih igara 1996. i 2000., ali nikad nisu iznošene izvan svemirske postaje.

Baklja će se vratiti na Zemlju u ponedjeljak, kako bi nastavila put po svijetu dugačak 65.000 kilometara koji će završiti početkom Olimpijskih igara u Sočiju na Crnome moru 7. veljače.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, proèelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaèelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuèilišna profesorica, èlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebaèkog holdinga èinila se kao idealna osoba za tu politièku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem prièa o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, èija je èlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!