PAŽNJA JE VAŽNA

5. SRPNJA 2008. 10:43h

Odgoj bebe u 1. godini utječe na kasnije ponašanje

Foto

Život
0

Tekst

Na vjerojatnost pojave problematičnog ponašanja ne utječe samo stil odgajanja bebe, već i njezin temperament.

Način na koji roditelji komuniciraju sa svojim djetetom tijekom njegove prve godine života u velikoj mjeri utječe na buduće probleme u ponašanju. Osim komunikacije između roditelja i bebe, na buduće ponašanje djeteta utječe i njegov karakter, piše Reuters.

Istraživanje koje je pratilo 1900 djece od njihovog rođenja pa do 13. godine života pokazalo je da djeca kojoj su majke tijekom prve godine života davale puno intelektualne stimulacije, čitajući im, pričajući s njima i izvodeći ih u šetnju, kasnije imaju puno manje problema s negativnim ponašanjem.

-.-imageshack.us-.-beba u pelenama
beba u pelenama
Photo imageshack.us  
Međutim, na vjerojatnost pojave problematičnog ponašanja ne utječe samo stil odgajanja bebe, već i njezin temperament.

Trenutna otkrića znanstvenika iz Chicaga pokazuju kako ono što roditelji čine i kako odgajaju dijete u prvoj godini njegovog života može spriječiti kasnije probleme u djetetovom ponašanju.

Osim što su znanstvenici posjećivali obitelji čiju su djecu proučavali kako bi mogli promatrati interakciju majke i djeteta, razgovarali su s majkama i o temperamentu njihove djece.

Znanstvenici su primijetili da djeca koja su nemirna i često nepredvidljivog ponašanja, osobito kada su gladna ili umorna, tijekom kasnijeg djetinjstva imaju više problema s negativnim ponašanjem.

Takvo ponašanje uključuje: varanje na testovima u školi, laganje, izostajanje s nastave, maltretiranje druge djece, svađanje s roditeljima…

Ovo istraživanje je dokazalo kako je ona teza "prve tri su najvažnije" uistinu točna i zbog toga bi roditelji, osobito majke, u tom periodu trebali djetetu pružiti maksimalnu intelektualnu stimulaciju, pažnju i ljubav.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!