2. SRPNJA 2012. 10:51h

Od 1978. godine do danas u svijetu ro─Ĺeno 5 milijuna `beba iz epruvete`

Mali Viktor obitelji Marušić

Foto

Život
0

Tekst

Oko pet milijuna beba za─Źetih medicinski potpomognutom oplodnjom ro─Ĺeno je u svijetu od 1978., nakon prve "bebe iz epruvete" Louise Brown, procjene su iznesene u ponedjeljak na konferenciji u Istanbulu.

Po Europskom dru┬Ütvu za ljudsku reprodukciju i embriologiju, bebe ro─Ĺene nakon za─Źe─ça medicinski potpomognutom oplodnjom predstavljaju 0,3 posto od 130 milijuna beba koje su se otad rodile u svijetu.

Brojka od pet milijuna temelji se na podacima o oplodnji in vitro prikupljenim u svijetu do 2008. te na procjenama za tri i pol sljedeće godine za koje statistika još nije dostupna.

Oplodnja in vitro je oplodnja koja se vr┬Üi izvan tijela ┬×ene, u laboratoriju, otkud i naziv "bebe iz epruvete".

Predmet ┬×ive polemike na samim po─Źecima, medicinski potpomognuta oplodnja kroz godine je postala uobi─Źajeni u─Źinkoviti tretman za brojne neplodne parove.

"Tehnike su se uvelike pobolj┬Üale kroz godine, uz pove─çanje postotka uspje┬Ünih trudno─ça. Bebe koje se ra─Ĺaju (medicinski potpomognutom oplodnjom) jednako su dobrog zdravlja kao i bebe za─Źete prirodnim putem", kazao je David Adamson, predsjednik Me─Ĺunarodnog odbora za nadzor medicinski potpomognute oplodnje. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!