2. SRPNJA 2012. 10:51h

Od 1978. godine do danas u svijetu rođeno 5 milijuna `beba iz epruvete`

Mali Viktor obitelji Marušić

Foto

Život
0

Tekst

Oko pet milijuna beba začetih medicinski potpomognutom oplodnjom rođeno je u svijetu od 1978., nakon prve "bebe iz epruvete" Louise Brown, procjene su iznesene u ponedjeljak na konferenciji u Istanbulu.

Po Europskom društvu za ljudsku reprodukciju i embriologiju, bebe rođene nakon začeća medicinski potpomognutom oplodnjom predstavljaju 0,3 posto od 130 milijuna beba koje su se otad rodile u svijetu.

Brojka od pet milijuna temelji se na podacima o oplodnji in vitro prikupljenim u svijetu do 2008. te na procjenama za tri i pol sljedeće godine za koje statistika još nije dostupna.

Oplodnja in vitro je oplodnja koja se vrši izvan tijela žene, u laboratoriju, otkud i naziv "bebe iz epruvete".

Predmet žive polemike na samim počecima, medicinski potpomognuta oplodnja kroz godine je postala uobičajeni učinkoviti tretman za brojne neplodne parove.

"Tehnike su se uvelike poboljšale kroz godine, uz povećanje postotka uspješnih trudnoća. Bebe koje se rađaju (medicinski potpomognutom oplodnjom) jednako su dobrog zdravlja kao i bebe začete prirodnim putem", kazao je David Adamson, predsjednik Međunarodnog odbora za nadzor medicinski potpomognute oplodnje. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!