8. SVIBNJA 2012. 19:41h

Očekivana životna dob između žena i muškaraca se izjednačava

Ulični tango plesači - Buenos Aires, Argentina

Foto

Život
0

Tekst

Očekivana životna dob za muškarce se povećava brže nego ona za žene i očekuje se da će do 2030. godine oni živjeti jednako dugo kao i žene.

Još 1970. godine razlika je bila 6 godina, a danas je sve manja. Profesor statistike Les Mayhew tvrdi da je jedan od razloga taj što sve više mušaraca ima manje stresne poslove nego prije te žive zdravijim životom, ali i obrnuto. Žene su sve zaposlenije te im je životni stil postao nezdraviji.  

 - Jedan od glavnih razloga je i pušenje. Naime, kada je postalo popularno u Europi u dvadestim godinama 20. stoljeća, pušili su samo muškarci te su dugo vremena oni bili u većini, čak 80 posto muškaraca su bili pušači. Danas je situacija drugačija - rekao je Mayhew za BBC. 

Ako se njegove kalkulacije ispostave točnima, oba spola će do 2030. živjeti u prosjeku do 87. godine života. Odnosno, dječaci i djevojčice rođeni 2000. godine će sa svojih 30 godina imati istu očekivanu životnu dob. Njegova predviđanja nisu u skladu s onima koje je predstavio britanski Ured za statistiku. Oni tvrde da će razlika između muškaraca i žena 2030. godine biti oko tri i pol godine. Mayhew je zaključio kako su oni "prekonzervativni". 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!