17. O×UJKA 2012. 14:54h

Nove kontracepcijske pilule ne sadr┬×e hormone i navodno su djelotvornije

Foto

Život
0

Tekst

Kondom je puknuo, isto se mo┬×e dogoditi s dijafragmom, propu┬Ütena je jedna kontracepcijska pilula, sno┬Üaj nije prekinut na vrijeme ili ┬×ena nije bila svjesna da zapravo ne zna kad su joj plodni dani jer je ovulacija vrlo promjenjiva u svojoj duljini. K tome, pre─Źesto se zaboravlja kako spermij pre┬×ivljava pet dana u spolnim organima ┬×ene pa je spreman ┬ôpri─Źekati┬ö ovulaciju. Sve su to razlozi koji mogu dovesti do neplanirane trudno─çe. A pribli┬×no je 50% svih trudno─ça u Hrvatskoj neplanirano. A oko 25% ih zavr┬Üi poba─Źajem.

Najdjelotvornija dosad


Da bi se to izbjeglo, jedini na─Źin spre─Źavanja neplanirane trudno─çe nakon ne┬Üti─çenog spolnog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode hitna je kontracepcija, tzv. ┬ôpilula dan poslije┬ö. Predstavlja drugu priliku za planiranje obitelji, ali nikako ne mo┬×e zamijeniti metode redovite kontracepcije. Za kontracepciju nakon rizi─Źnog sno┬Üaja lije─Źnici odnedavno propisuju efikasniju metodu od dosada┬Ünjih, Ellaone nehormonsku pilulu s ulipristal acetatom. U odnosu na pilule Escapelle, koje sadr┬×e hormon levonorgestrel i propisuju se posljednje dvije godine, djelotvornije su.

Cijena oko 200 kuna


┬ľ Istra┬×ivanja su pokazala da je na 1600 ┬×ena koje su unutar 72 sata od rizi─Źnog sno┬Üaja uzele pilulu s levonorgestrelom njih 35 ostalo trudno, a me─Ĺu onima koje su uzele pilulu ulipristal svega 22 bile su trudne ┬ľ iznosi dr. med. Renata Dragun, spec. ginekologije i porodni┬Ütva.

Za obje pilule nema drugih kontraindikacija osim ve─ç postoje─çe trudno─çe, zna─Źi one koja se dogodila prije uzimanja tablete. Jer, napominje dr. Dragun, sve relevantne studije u medicinskim ─Źasopisima Lancet I Drugs pokazuju da je rije─Ź o pilulama koje odga─Ĺaju ovulaciju i spre─Źavaju za─Źe─çe, a ne dovode do poba─Źaja. Ulipristal acetat djeluje ako se primjeni u roku od 120 sati (5 dana) od rizi─Źnog odnosa, a njegova djelotvornost ne opada, nego je trajna tijekom svih 5 dana pre┬×ivljavanja spermija. Ipak, bolje ju je popiti ┬Üto prije. Zato se nakon rizi─Źnog odnosa valja ┬Üto prije javiti ginekologu jer tablete se izdaju na recept, a ko┬Ütaju oko 200 kuna.
 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!