17. OžUJKA 2012. 14:54h

Nove kontracepcijske pilule ne sadrže hormone i navodno su djelotvornije

Foto

Život
0

Tekst

Kondom je puknuo, isto se može dogoditi s dijafragmom, propuštena je jedna kontracepcijska pilula, snošaj nije prekinut na vrijeme ili žena nije bila svjesna da zapravo ne zna kad su joj plodni dani jer je ovulacija vrlo promjenjiva u svojoj duljini. K tome, prečesto se zaboravlja kako spermij preživljava pet dana u spolnim organima žene pa je spreman “pričekati” ovulaciju. Sve su to razlozi koji mogu dovesti do neplanirane trudnoće. A približno je 50% svih trudnoća u Hrvatskoj neplanirano. A oko 25% ih završi pobačajem.

Najdjelotvornija dosad


Da bi se to izbjeglo, jedini način sprečavanja neplanirane trudnoće nakon neštićenog spolnog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode hitna je kontracepcija, tzv. “pilula dan poslije”. Predstavlja drugu priliku za planiranje obitelji, ali nikako ne može zamijeniti metode redovite kontracepcije. Za kontracepciju nakon rizičnog snošaja liječnici odnedavno propisuju efikasniju metodu od dosadašnjih, Ellaone nehormonsku pilulu s ulipristal acetatom. U odnosu na pilule Escapelle, koje sadrže hormon levonorgestrel i propisuju se posljednje dvije godine, djelotvornije su.

Cijena oko 200 kuna


– Istraživanja su pokazala da je na 1600 žena koje su unutar 72 sata od rizičnog snošaja uzele pilulu s levonorgestrelom njih 35 ostalo trudno, a među onima koje su uzele pilulu ulipristal svega 22 bile su trudne – iznosi dr. med. Renata Dragun, spec. ginekologije i porodništva.

Za obje pilule nema drugih kontraindikacija osim već postojeće trudnoće, znači one koja se dogodila prije uzimanja tablete. Jer, napominje dr. Dragun, sve relevantne studije u medicinskim časopisima Lancet I Drugs pokazuju da je riječ o pilulama koje odgađaju ovulaciju i sprečavaju začeće, a ne dovode do pobačaja. Ulipristal acetat djeluje ako se primjeni u roku od 120 sati (5 dana) od rizičnog odnosa, a njegova djelotvornost ne opada, nego je trajna tijekom svih 5 dana preživljavanja spermija. Ipak, bolje ju je popiti što prije. Zato se nakon rizičnog odnosa valja što prije javiti ginekologu jer tablete se izdaju na recept, a koštaju oko 200 kuna.
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!