14. SIJEŔNJA 2013. 14:59h

Nova tehnika: DNK analiza obojila povijest

Mikroskop

Foto

┼Żivot
0

Tekst

Nova tehnika koja omogu─çuje da se iz uzoraka DNK-a s visokom precizno┼í─çu odredi boja kose i o─Źiju primjenjiva je i na drevne ljudske ostatke, navodi se u studiji objavljenoj u ponedjeljak.

Ekipa poljsko-nizozemskih stru─Źnjaka nedavno je razvila sustav HIrisPlex za sudsku medicinu koji se pokazao uspje┼ínim i kod vrlo starih i raspadnutih uzoraka kao ┼íto su zubi i kosti stari do 800 godina.

Postupak identificira 24 genetske varijacije koje se mogu koristiti za odre?ivanje boje kose i o─Źiju.

"Taj se sustav mo┼że koristiti kako bi se razrije┼íile povijesne kontroverze koje je nemogu─çe druk─Źije utvrditi jer nema fotografija u boji ili drugih dokumentata", objasnio je dr. Wojciech Branicki iz odjela za sudsku medicinu na sveu─Źili┼ítu Jagiellonian u Krakovu voditelj studije zajedno s pr. Manfredom Kayserom sa sveu─Źili┼íta Erasmus iz Rotterdama.

Sustavom HIrisPlex je potvr?eno da je general Wladyslaw Sikorski, premijer poljske vlade u egzilu, poginuo u zrakoplovnog nesre─çi 1943., imao plavu kosu i plave o─Źi. Nema generalovih fotografija u boji.

HIrisPlex je omogu─çio i da se odredi boja kose i o─Źiju nepoznate ┼żene pokopane u kripti benediktinske opatije u Tyniecu blizu Krakova izme?u 12. i 14. stolje─ça.

Kod starijih i raspadnutih uzoraka sustav mo┼że odrediti samo boju o─Źiju, navodi studija objavljena u specijaliziranom ─Źasopisu Investigative Genetics.

(Hina) 
 

  • Intervju: Mirna Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Őitum, proŔelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaŔelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuŔiliÜna profesorica, Ŕlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojiÜnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora ZagrebaŔkog holdinga Ŕinila se kao idealna osoba za tu politiŔku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priŔa o svom ×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, Ŕija je Ŕlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du×nosti.

  • Intervju: Mirna Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan viÜe od 6 milijuna puta!