21. SIJENJA 2015. 17:27h

NOVA STUDIJA Sjedenje vas ubija, čak i ako vježbate

Foto

Život
0

Tekst

Jedna od omiljenih aktivnosti svakog čovjeka mogla bi zapravo biti smrtonosna. Cijeli moderni svijet izgra?en je na sjedenju - kada vozimo, kada smo na poslu u uredu, kada gledamo TV - uvijek sjedimo. Nova studija otkrila je kako ova vrsta sjedilačkog ponašanja povećava šanse za obolijevanje ili dolaska do stanja koje će nas prerano ubiti, čak i ako vježbamo, prenosi CNN.
 
Istraživači iz Toronta došli su do ovog zaključka analizom 47 studija sjedilačkog ponašanja. Oni su svoje podatke prolagodili, kako bi u njih uključili i one pojedince koji redovito vježbaju. Došli su do zaključka kako količina sjedenja najdmašuje količinu tjelovježbe. Naravno, što više vježbate, to će biti manji učinci sjedenja, poručuju.
 
Istraživanja su pokazala kako sjedilačko ponašanje može dovesti do smrti od kardiovaskularnih bolesti i raka, a može biti i uzrok kroničnih bolesti kao što je dijabetes tipa 2. Tjelesna neaktivnost je identificirana kao četvrti najčešći čimbenik rizika od smrti za ljude diljem svijeta, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Dugotrajno sjedenje (8-12 sati dnevno, ili više) znači da je rizik od razvoja dijebetesa tipa 2 povećan za čak 90 posto.
 
Autori studije osmislili su neke jednostavne prijedloge koje bi trebale pomoći u tome da manje sjedite. Jedan je da vodite računa koliko zapravo sjedite. Na taj način se može napraviti cilj kako bi svakog tjedna za barem malo smanjili sjedenje. Ako ste na poslu, mogli biste probati koristiti 'stajaći stol' (nedavno smo ga vidjeli u uredu dizajnerice Victorije Beckham), a možete svakih pola sata prošetati nekoliko minuta. Ako gledate televiziju, kažu autori, ne premotavajte reklame, nego za vrijeme trajanja promidžbenih poruka prošetajte po stanu.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!