19. KOLOVOZA 2015. 08:33h

NOVA STUDIJA E-cigarete 95 posto manje štetnije od duhana

Foto

┼Żivot
0

Tekst

Elektroni─Źke cigarete su oko 95 posto manje štetne od duhana i trebalo bi ih promovirati kao sredstvo koje bi puša─Źima moglo pomo─çi da prestanu pušiti, navodi se u studiji koju je u srijedu objavilo britansko ministarstvo zdravstva.

E-cigarete sve su popularnije diljem svijeta, ali zdravstvene institucije dosad ih baš i nisu pretjerano zagovarale kao sigurniju alternativu duhanu, a vlade od Kalifornije do Indije pokušale su regulirati njihovo korištenje zbog navodne štetnosti.

"E-cigarete nisu potpuno bezopasne, ali u usporedbi s pušenjem, dokazi pokazuju da one nose samo djeli─ç rizika", rekao je Kevin Fenton iz agencije Public Health England koja je provela istra┼żivanje.

Ve─çina kemikalija koje uzrokuju bolesti povezane s pušenjem nije prisutna u e-cigaretama, a trenutno se procjenjuje da su e-cigarete oko 95 posto manje štetne za zdravlje od duhana, navodi se u studiji. Pasivno pušenje kod e-cigareta je tako?e znatno manje štetno.

Rezultati ove britanske studije u suprotnosti su s izvješ─çem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2014. u kojemu se poziva na reguliranje upotrebe e-cigareta i zabranu njihova korištenja u zatvorenom prostoru, a tako?er i sa studijom koju je provelo Sveu─Źilište Ju┼żne Kalifornije.

Studija agencije Public Health England tvrdi da bi elektroni─Źke cigarete mogle biti jeftin na─Źin za prestanak pušenja u siromašnijim dijelovima zemlje gdje i dalje veliki dio stanovništva puši konvencionalne cigarete.

Gotovo svi od 2,6 milijuna odraslih korisnika e-cigareta u Velikoj Britaniji su bivši puša─Źi koji su prešli na e-cigarete kako bi prestali pušiti, navodi se u studiji.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!