UBLAŽITE STARENJE

25. RUJNA 2009. 22:02h

Njega ko┬×e sa 30, 40 i 50 godina

Tekst

Kad po─Źinjete gubiti kolagen, koliko vam je hidatacije potrebno i ┬Üto s prvim borama, pro─Źitajte u na┬Üem ─Źlanku.

Poslije tridesete javljaju se prve bore, u ─Źetrdesetima ko┬×a gubi sjaj, a sa 50 godina sve je su┬Üa. Sve su ove promene koje idu s godinama prirodne, ali bit ─çe manje vidljive ako se pravilno i redovno njegujete.

+ 30

-.-trybeautytips.com-.-
Photo trybeautytips.com  
Najva┬×nija je hidratacija

Ve─çina ┬×ena izme─Ĺu tridesete i ─Źetrdesete godine suo─Źena je s brojnim obavezama na poslu i kod ku─çe, pa su samim tim vi┬Üe izlo┬×ene svakodnevnom stresu, koji ostavlja vidljive tragove na ko┬×i.

Posle tridesete, ko┬×a proizvodi 30% manje masno─çe i javljaju se prve bore, najprije oko o─Źiju. Tako─Ĺer, sun─Źanje, pu┬Üenje i premalo sna ostavljaju trag u vidu crvenila ili vidljivih pigmentacijskih mrlja. Svje┬×u i glatku ko┬×u te┬Üko ─çete vratiti bez odgovaraju─çe njege.

Osnovna njega: U ovim godinama svakom tipu ko┬×e odgovara dodatna vla┬×nost. Najbolje je da koristite preparate koji hidriratiziraju ko┬×u, dok je za osjetljivi dio oko o─Źiju najva┬×nija preventiva dubokih bora u kasnijim godinama.

Ekstra savjet: Dvaput tjedno na lice nanesite masku za hidrataciju.

+ 40

Redovito koristite peeling

Poslije ─Źetrdesete vezivno tkivo ima 20% manje kolagena, pa ko┬×a lica vidno gubi elasti─Źnost i vi┬Üe nije tako zategnuta. U ovim godinama ko┬×i je potrebno vi┬Üe vremena za obnavljanje povr┬Üinskog sloja, a odumrle stanice ko┬×e ─Źine ten neujedna─Źenim i bez sjaja. Osjetljivost ko┬×e se pove─çava i kapilare pucaju. Nije┬×ne bore postaju dublje, prije svega one oko o─Źiju.

Osnovna njega: U dnevnu i no─çnu njegu obavezno uvrstite specijalne preparate sa sastojcima protiv starenja, koji poti─Źu stvaranje kolagena i ubrzavaju regeneraciju stanica. Idealni su preparati koji sadr┬×e retinol, vitamin A ili folnu kiselinu.

Ekstra savjet: Dvaput tjedno napravite temeljiti peeling lica ili isprobajte mikrodermoabraziju, intenzivan tretman koji se primjenjuje u kozmeti─Źkim salonima za uklanjanje izumrlih stanica s povr┬Üine ko┬×e i trenuta─Źno ─Źini ko┬×u svje┬×ijom i vra─ça joj sjaj.

+ 50 godina

Više kolagena

Poslije pedesete godine sposobnost regeneracije stanica umanjena je za 50 posto, a nivo kolagena rapidno opada. Ko┬×a je manje prokrvljena, postaje su┬Üa, tanja i osjetljivija. Ko┬×a na kapcima, obrazima i bradi vidno se opu┬Üta, dok su oko nosa i usana izra┬×enije mimi─Źne bore.

Osnovna njega: Zrela ko┬×a nije dovoljno masna i vla┬×na, pa kreme, pored lipida, trebaju sadr┬×avati i fitohormone na bazi soje ili koenzim Q10. Za trenuta─Źno popunjavanje bora ─Źeto se koristi hijaluronska kiselina, jer duboke bore i nastaju zato ┬Üto nje ima manje u ko┬×i. Me─Ĺutim, najnovije kreme protiv starenja imaju sli─Źan efekt, jer njihovi sastojci uspje┬Üno prodiru u dublje slojeve ko┬×e, zate┬×u je i popunjavaju brazde.

Ekstra savjet: Redovno koristite intenzivne preparate s kolagenom i ┬Üminku za zrelu ko┬×u, koja ima veliku mo─ç pokrivanja i sadr┬×i pigmente koji prelamaju svijetlost tako da bore budu manje vidljive.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!