KAKO I KOJI CVIJET ODABRATI

5. TRAVNJA 2009. 22:57h

Nezahtjevne biljke za stan, ured i ┬×ardinijere

Tekst

Ukoliko ste se ohrabrili kupiti biljku i silno ┬×elite da pre┬×ivi vi┬Üe od tjedan dana, donosimo vam savjete kojima ─çete to uspjeti posti─çi.

Ve─ç godinama poku┬Üavate uzgojiti neku bilj─Źicu u stanu? Sanjali ste orhideje u kupaonici, ali mislite da je njihovo odr┬×avanje ne┬Üto veoma sli─Źno znanstvenoj fantastici?

Fikus tra┬×i zalijevanje jednom tjedno, a svakih 10 do 14 dana trebali biste ga prihraniti posebnim preparatima. Fikus benjamina i macrophylla vole prskanje po li┬Ü─çu, a kao i ostale biljke zamjerit ─çe vam ako ga ostavite na propuhu.
Prolje─çe je pravo vrijeme za promjene, pa vam mi preporu─Źamo nekoliko nezahtjevnih, a prekrasnih biljki koje ─çe oplemeniti va┬Ü ┬×ivotni prostor. Budete li se o njima brinuli na adekvatan na─Źin, one ─çe vam biti zahvalne, a to ─çe pokazati rasko┬Ünim cvatom ili sjajnim li┬Ü─çem.

Nenad Firis iz cvjetnog centra ''Kalia'' savjetovao je kupnju fikusa. Ove prekrasne biljke ne tra┬×e puno pa┬×nje pa su tako omiljene u mnogim domovima. Kako ne vole direktno svjetlo, najbolje je da svog mezimca stavite iza nekakve zavjese ─Źime ─çete mu stvoriti polusjenu.

Fikus tra┬×i zalijevanje jednom tjedno, a svakih deset do 14 dana trebali biste ga prihraniti posebnim preparatima namijenjenima upravo njihovom odr┬×avanju. Fikus benjamina i macrophylla vole prskanje po li┬Ü─çu, a kao i ostale biljke, zamjerit ─çe vam ako ga ostavite na propuhu.

Nje┬×ne kraljice - orhideje

Zamia je tako─Ĺer biljka koja ne zahtjeva mnogo, a zauzvrat vam daje prekrasne ┬Üiroke i sjajne listove. Ovakvu ─çete biljku morati smjestiti u neki mra─Źniji prostor i polusjenu. Zalijeva se svakih petnaest do mjesec dana, ┬Üto ovisi o mikroklimi u stanu ili uredu.

-.-Tina Grdi─ç-.-Orhideja
Orhideja
Photo Tina Grdi─ç  
Orhideje, miljenice ┬×enskog roda, zapravo su jednostavne za odr┬×avanje, otkriva nam Nenad Firis. Vole svakodnevno prskanje po li┬Ü─çu, a ukoliko vam je uklju─Źeno centralno grijanje, morat ─çete krhku biljku prskati dva puta dnevno.

U vrijeme cvata prihrana je obvezna jedanput do dva puta mjese─Źno. Zalijevanje nije klasi─Źno, ve─ç se biljku mora potopiti u vodi pa je ubrzo treba izvaditi kako bi zemlja postala vla┬×nija. Firis savjetuje ponavljanje postupka jedanput tjedno.

U vrijeme cvatnje orhideje moraju biti smje┬Ütene na hladnije mjesto od onog na kojem se ina─Źe nalaze, te ih je bitno rezati u tre─çem koljenu od biljke, kako bi ponovno procvale. Cvatnja traje od 20 dana do dva mjeseca. Prihrana u cvatnji potrebna je jedanput mjese─Źno, nakon cvatnje dva puta mjese─Źno. Ne vole direktno sunce, trebaju zasjenu, temperature ne smiju biti ni┬×e od 12 stupnjeva, dok je optimalna temperature ona izme─Ĺu 15 i 19 stupnjeva Celzijevih.

Hortenzije iz bakinih vrtova

Hortenzije su tako─Ĺer prave ljepotice koje su na┬Üe bake uzgajale u vrtovima. Danas ih mo┬×ete kupiti u plavoj, bijeloj i crvenoj boji. Vole mnogo vode, polusjenu i sunce, a uspje┬Üno rastu samo na kiselom tlu, pa ih je bitno prihranjivati specijaliziranim, kiselim gnojivima.

-.-Nina ─Éur─Ĺevi─ç-.-Vodenike, tagetesi i drugo bilje
Vodenike, tagetesi i drugo bilje
Photo Nina ─Éur─Ĺevi─ç  
Od ljetnica, koje ─çe vam u ┬×ardinijerama cvasti od prolje─ça pa do prvih marazova, mo┬×ete prona─çi tagetese, pelargonije, begonije, vodenike, salvije. Begonije vole sunce, dok ─çe vodenike biti sretnije u hladu, sjeni, no tra┬×e ─Źesto zalijevanje.

Pelargonije, ukras za prozore

Pelargonije dolaze u dva oblika, kao staja─çe i vise─çe, koje naj─Źe┬Ü─çe sre─çemo na balkonima. Karakteristi─Źne su zbog toga ┬Üto dolaze u vi┬Üe jarkih boja. Ukoliko se nalaze na terasama, treba ih zalijevati svakodnevno, i to rano ujutro jer je biljka u to vrijeme hladnija.

Ako se odlu─Źiti odabrati neku od ovih biljki, ne─çete biti razo─Źarani. Va┬Ü novi ljubimac ne─çe vas tra┬×iti da ga vodite u ┬Üetnju, a pru┬×it ─çe vam mno┬Ütvo mirisa. Ako se pak odlu─Źite za fikus ili zamiju, odnosno biljke koje nemaju cvata, mo─çi ─çete u┬×ivati u bujnom, sjajnom li┬Ü─çu koje ─çe svakako pridonijeti osvje┬×enom izgledu va┬Üeg stana.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!