18. VELJAŔE 2012. 17:20h

New York Fashion Week: Marc Jacobs na pistu poslao 14-godišnjakinje

Marc Jacobs

Foto

Život
0

Tekst

Mogu svjetski dizajneri napraviti i bo┬×anski lijepu modu, uvijek ─çe ih u medijima nadja─Źati oni koji naprave neki skandal. Bilo kakav. No na New York Fashion Weeku dogodilo se da najja─Źe ime napravi najve─çi skandal. Marc Jacobs, pomognut novcem modnih mogula, na─Źinio je kolekciju koja di┬×e pra┬Üinu, ali ne iz dizajnerskih razloga.

Cat in The Hut

Na pistu je, naime, poslao 14-godi┬Ünje djevoj─Źice, ┬Üto nije nimalo dobro do─Źekano. Ispituje se je li to po zakonu, jer je predsjednica CFDA, udru┬×enja ameri─Źkih dizajnera, Diane von F├╝rstenberg, dala jasne smjernice u kojima se preporu─Źuje da na pistu ne idu djevojke mla─Ĺe od 16 godina, ne premr┬Üave, itd... A kod Jacobsa su modele nosile brazilska manekenka Thairina Garcia i zvijezda ovosezonske Pradine kampanje Ondira Hardin, obje mla─Ĺe od 16.

No, Jacobs odbija bilo kakve insinuacije. Kolekcija mu je dakako bila vrijedna pa┬×nje i bez skandala. Sam joj je dizajner dao naslov ┬ôMa─Źka u ┬Üe┬Üiru susre─çe Kurta Cobaina┬ö. ┬Őe┬Üiri su golemi poput lonaca za sarmu! Ali se divno sklapaju s ostalim zamataju─çim dijelovima kostima za ledenu zimu 2012./2013. Odje─ça je ─Źedna, puritanska, ka┬×u kriti─Źari, u┬×ivaju─çi u njenim bojama, u tehnokoloru.

I Ralph Lauren je ─Źedan. Dapa─Źe, ┬×ene je zamotao u mu┬Üku odje─çu, onu engleskih d┬×entlmena, dodaju─çi joj maksimum ┬×enstvenosti! I to doista izgleda savr┬Üeno i nimalo dosadno jer su gospoda voljela sitne uzorke, fine boje, zanimljive komade odje─çe...

─îednost ili luksuz

Iz onog ┬Üto su vidjeli u NY modni urednici su ve─ç ┬ôsortirali┬ö neke trendove za sljede─çu zimu: na primjer, navalu malih ─Źednih kragnica. Dala ih je Victoria Beckham. Ali i Preen, Phillip Lim, Preen, Marc Jacobs... I one sugeriraju ─Źednost! I modnu jednostavnost. A u tome je prava opatica ispala upravo Victoria Beckham. Kolekciju je ispunila jednostavnim haljinicama minimalisti─Źkog kroja. Tu je mala crna haljina zakop─Źana do grla dugih rukava. Osvje┬×ena je finom svijetlom kragnicom i man┬×etama od istog materijala. Djevojka iz konvikta!

Dizajniram samo ono ┬Üto bih i sama htjela odjenuti, rekla je Victoria. Da joj vjerujemo? Impresivni se broj dizajnera na newyor┬Ükom Tjednu mode pobrinuo, me─Ĺutim, da se taj puritanizam pretvori u dobar stari modni luksuz! Jasno je kao dan da ─çe, na primjer, bar jedna Marchesina ve─Źernja haljina na Oscarov crveni tepih!

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!