6. RUJNA 2013. 13:05h

Nepal ─çe dva vrha nazvati Hillary i Tenzing

Shyangboche, grad u Nepalu ima veliku posjećenost upravo zbog prekrasnih horizonta koji se šire s platoa koji se nalazi na visini od 5,262 metara. Plato se nalazi u sjeni Mount Everesta, a brojni su ekolozi zabrinuti zbog stanja na Himalaji, s koje se led topi rapidnom brzinom zbog globalnog zatopljenja.

Foto

Život
0

Tekst

Nepal planira dva vrha na Himalaji nazvati prema prvim osvaja─Źima najviše planine svijeta, sir Edmundu Hillaryju i šerpi Tenzingu Norgayu, objavio je du┬×nosnik nepalske vlade koja se nada tim potezom potaknuti turizam u toj prekrasnoj, ali o─Źajni─Źki siromašnoj zemlji.

Novozelan─Ĺanin Hillary i njegov nepalski vodi─Ź Tenzing osvojili su vrh Mount Everest visok 8.850 metara 29. svibnja 1953. godine.

Vlada je preporu─Źila da se dva nazovu Hillary Peak i Tenzing Peak, rekao je Ang Tshering Sherpa, bivši predsjednik Nepalske alpinisti─Źke udruge.

Vrhove koji ─çe se zvati Hillary, visine 7.681 metara te Tenzing, visine 7.916., nije još nijedan alpinist osvojio, a o─Źekuje se da ─çe biti otvoreni strancima u o┬×ujku kada se otvara sezona penjanja.

Hillary je umro 2008. u dobi od 88 godina, a Tenzing 1986., kao 72-godišnjak. U vrijeme njihova pothvata nije bilo tako specijalizirane opreme kakvom raspola┬×u današnji penja─Źi. K tome su morali nositi teške spremnike s kisikom što je dodatno ote┬×alo njihov uspon.

Oko 4.000 penja─Źa osvojilo je Everest od 1953., a me─Ĺu njima 80-godišnji Japanac, ameri─Źki tinejd┬×er, slijepa osoba i osobe s invaliditetom, me─Ĺu kojima je 26-godišnja Indijka Arunima Sinha s amputiranom nogom. Dvojica nepalskih šerpa postigla su izvanredan rekord, svaki od njih 21 puta je stigao na vrh. No unato─Ź impresivnim brojkama, 240 penja─Źa poginulo je u pokušaju osvajanja jer je Everest opasan izazov zbog loših vremenskih prilika, lavina i odrona.

Ime Hillary i Tenzing ve─ç nosi mala zra─Źna luka u Lukli, koja je polazište za osvajanje Everesta.

Dva vrha u zapadnom Nepalu vjerojatno ─çe dobiti ime po francuskim alpinistima Mauriceu Herzogu i Louisu Lachenalu, rekao je du┬×nosnik. Herzog i Lachenal su 1950. prvi stigli na 8.000 visok himalajski vrh Annapurnu.

Oko 165 vrhova do 7.999 metara bit ─çe otvoreno za osvaja─Źe idu─çe godine. Stranim penja─Źima otvoreno je 326 od ukupno 1.300 vrhova u Nepalu. Pristojbe za penjanje koje pla─çaju stranci glavni su izvor prihoda siromašnog Nepala.

(Hina) 

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!