6. RUJNA 2013. 13:05h

Nepal će dva vrha nazvati Hillary i Tenzing

Shyangboche, grad u Nepalu ima veliku posjećenost upravo zbog prekrasnih horizonta koji se šire s platoa koji se nalazi na visini od 5,262 metara. Plato se nalazi u sjeni Mount Everesta, a brojni su ekolozi zabrinuti zbog stanja na Himalaji, s koje se led topi rapidnom brzinom zbog globalnog zatopljenja.

Foto

Život
0

Tekst

Nepal planira dva vrha na Himalaji nazvati prema prvim osvajačima najviše planine svijeta, sir Edmundu Hillaryju i šerpi Tenzingu Norgayu, objavio je dužnosnik nepalske vlade koja se nada tim potezom potaknuti turizam u toj prekrasnoj, ali očajnički siromašnoj zemlji.

Novozelanđanin Hillary i njegov nepalski vodič Tenzing osvojili su vrh Mount Everest visok 8.850 metara 29. svibnja 1953. godine.

Vlada je preporučila da se dva nazovu Hillary Peak i Tenzing Peak, rekao je Ang Tshering Sherpa, bivši predsjednik Nepalske alpinističke udruge.

Vrhove koji će se zvati Hillary, visine 7.681 metara te Tenzing, visine 7.916., nije još nijedan alpinist osvojio, a očekuje se da će biti otvoreni strancima u ožujku kada se otvara sezona penjanja.

Hillary je umro 2008. u dobi od 88 godina, a Tenzing 1986., kao 72-godišnjak. U vrijeme njihova pothvata nije bilo tako specijalizirane opreme kakvom raspolažu današnji penjači. K tome su morali nositi teške spremnike s kisikom što je dodatno otežalo njihov uspon.

Oko 4.000 penjača osvojilo je Everest od 1953., a među njima 80-godišnji Japanac, američki tinejdžer, slijepa osoba i osobe s invaliditetom, među kojima je 26-godišnja Indijka Arunima Sinha s amputiranom nogom. Dvojica nepalskih šerpa postigla su izvanredan rekord, svaki od njih 21 puta je stigao na vrh. No unatoč impresivnim brojkama, 240 penjača poginulo je u pokušaju osvajanja jer je Everest opasan izazov zbog loših vremenskih prilika, lavina i odrona.

Ime Hillary i Tenzing već nosi mala zračna luka u Lukli, koja je polazište za osvajanje Everesta.

Dva vrha u zapadnom Nepalu vjerojatno će dobiti ime po francuskim alpinistima Mauriceu Herzogu i Louisu Lachenalu, rekao je dužnosnik. Herzog i Lachenal su 1950. prvi stigli na 8.000 visok himalajski vrh Annapurnu.

Oko 165 vrhova do 7.999 metara bit će otvoreno za osvajače iduće godine. Stranim penjačima otvoreno je 326 od ukupno 1.300 vrhova u Nepalu. Pristojbe za penjanje koje plaćaju stranci glavni su izvor prihoda siromašnog Nepala.

(Hina) 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!