15. RUJNA 2012. 19:14h

NASA-ini stručnjaci začuđeni fotografijom s površine Marsa

Rover Opportunity naišao je na čudnovate sfere na površini Marsa

Foto

Život
0

Tekst

NASA-ini istraživači muku muče s identifikacijom slike koju im je poslao njihov rover Opportunity, a na kojoj se jasno vide male sfere na površini Marsa, prenosi upi.com.

Fotografirani sferični objekti, pronađeni na samom izlasku iz kratera, podsjećaju na željezne kugle koje su znanstvenici popularno nazvali "borovnicama", a koje su također pronađene na površni Crvenog planeta u NASA-inoj misiji 2004. godine.

No istraživački su zbunjeni jer prve analize svega tri milimetra velikih sfera pokazuju kako one za razliku od "borovnica" nemaju visok udio željeza.

- Ovo je jedan od najneobičnijih slika cijele misije. Naravno mi smo odmah pomislili na "borovnice", no ovo je nešto drugačije. Nikada nismo vidjeli ovakvu gustu akumulaciju sfera na rubu kamenog kratera na Marsu - poručuje Steve Squyres, glavni istražitelj misije Opportunity sa Sveučilišta Cornell.

- Izgledaju hrskavo izvana, a mekano iznutra. RAzlikuju se u koncentraciji. Razlikuju se u strukturi. Razlikuju se u kompoziciji. Razlikuju se u distrubuciji. Stoga imamo odličnu geološku puzzlu ispred nas - zaključuje Squyres.

Valja napomenuti kako je stvarna površina vidljiva na fotografiji široka svega šest centimetara, dok su nepozante sfere široke najviše tri milimetra.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!