6. KOLOVOZA 2012. 10:23h

NASA-in robot - znanstvenik sletio na Mars

Foto

Život
0

Tekst

Robotsko vozilo "Curiosity" ameri─Źke svemirske agencije NASA uspje┬Üno se u ponedjeljak ujutro spustilo na Mars, nakon stotina milijuna milja koliko je pro┬Ülo kroz svemir, objavile su ekipe u NASA-inu centru u Pasadeni u saveznoj dr┬×avi Kaliforniji.

Robot se spustio nešto iza 07.31 po srednjoeuropskom vremenu.

"Dodir s tlom je potvr─Ĺen", objavio je stru─Źnjak iz NASA-ine kontrole u centru Jet Propulsion Laboratory (JPL) u Pasadeni.

Nešto prije 7 sati i 30 minuta, misija kontrole primila je prvi robotov signal, prije nego je ušao u atmosferu crvenog planeta, a zatim je potvrdio i svoj pad na planet.

Curiosty je ime tonu te┬Ükog robota-laboratorija, koji je pak dio ─Źetiri tone te┬Ükog NASA-ina znanstvenog laboratorija za Mars. Taj sofisticiorani robot mogao bi dati podatke je li na Marsu ikada bilo ┬×ivota i je li ┬×ivot mogu─ç, odnosno, kako pi┬Üe CNN, parafraziraju─çi slavnu re─Źenicu iz filma Casablanca:"Od svih gradova u svijetu "za┬Üto bi ┬×ivot bio mogu─ç jedino na planetu Zemlji".

Ne┬Üto prije njegova spu┬Ütanja, uz smijeh i pljesak, voditelji su kontroli podijelili ─Źokoladice Mars, a pravo je olak┬Üanje i odu┬Üevljenje nastupilo kada je robot poslao prvu fotografiju za─Źudne o┬Ütrine svoje sjene na tlu crvenog planeta po┬Üto je sletio.

Uz prora─Źun od 2,5 milijarde dolara, misija Curiosity koji je u 8,5 mjeseci od lansiranja pre┬Üao 352 milje, trebala bi potrajati dvije godine i zapravo je trostruka: procijeniti mogu─çnost ┬×ivota na Marsu u pro┬Ülosti i sada┬Ünjosti, prou─Źiti geologiju i geokemiju, istra┬×iti procese povezane s mogu─çno┬Ü─çu ┬×ivota na Marsu, uklju─Źivo ulogu vode.

Curiosity je opremljen "o─Źima" - kamerama koje gledaju i analiziraju Marsov krajobraz.

Opremljen je "ušima" putem kojih sluša zapovijedi iz NASA-e.

Zahvaljuju─çi "brojnim ustima" Curiosity mo┬×e "ku┬Üati" stijene i pra┬Üinu koju ─çe usisati i kemijski analizirati.

Tako─Ĺer mo┬×e bu┬Üiti u stijeni kako bi izvukao materijal polo┬×en u donjim slojevima. To je napose va┬×no kako bi prona┬Üao organske molekule koje bi mo┬×da mogle biti uni┬Ütene na povr┬Üini.

Curiosity je robot, no djeluje poput znanstvenika: skepti─Źan je, izvodi eksperimentalne kontrole, dvaput i triput provjerava svaki rezultat. No za razliku od ljudi, sre─çom, robota ne mogu lako ubiti radioaktivne ili toksi─Źne tvari, pi┬Üe CNN. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!