ZARADITE 900%

25. O×UJKA 2008. 15:41h

Najunosniji posao na svijetu je gradnja WC-a

Foto

Život
0

Tekst

Rezultati studije su pokazali kako ─Źak 2,6 milijardi ljudi, uklju─Źuju─çi i 980 milijuna djece nema pristup normalnom sanitarnom ─Źvoru.

Znanstvenici sa sveu─Źili┬Üta UN otkrili su koji posao mo┬×e donijeti najvi┬Üe zarade investitorima. Radi se o konstrukcijskom poslu, ali ne o gradnji velikih ┬Üoping centara, ve─ç o gradnji WC-a.

-.-http://static.flickr.com/-.-
Photo http://static.flickr.com/  
Za svaki ulo┬×eni dolar mo┬×e se zaraditi 900 dodatnih dolara, ┬Üto je zarada od 900%.

Prije dolaska do ovakvih ─Źudesnih zaklju─Źaka stru─Źnjaci su obavili mukotrpan rad prou─Źavanja statisti─Źkih podataka.

Rezultati njihovog rada su pokazali kako ─Źak 2,6 milijardi ljudi, uklju─Źuju─çi i 980 milijuna djece nema pristup normalnom sanitarnom ─Źvoru. Mjestu na kojem stanovnici zapadnih zemalja provedu i do 15 sati mjese─Źno, odnosno tjedan godi┬Ünje.

Da bi se broj ''patnika'' bez WC-a prepolovio do 2015. godine, potrebno je utro┬Üiti i do 38 milijardi dolara, ┬Üto je samo jedan posto novca koji se utro┬Üi na obranu, a ulaganje bi donijelo neto profit od 300 milijardi ameri─Źkih dolara.

Problematika je prili─Źno ozbiljna, jer manjak pristojnih WC-a dovodi do ┬Üirenja dijareje, koja godi┬Ünje ubije preko 1,8 milijuna ljudi, a 90% njih su djeca ispod pet godina. Stotine milijuna drugih razviju razno-razne parazitske bolesti. Rezultat toga je da se oko 12% medicinskih bud┬×eta u tim zemljama tro┬Üi isklju─Źivo na lije─Źenje dijareje. Osim toga, manjak sanitarnih ─Źvorova uzrokuje i velika zaga─Ĺenja, kako okoli┬Üa, tako i vode, pi┬Üe Pravda.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!