NOVO ISTRA┼ŻIVANJE

2. TRAVNJA 2008. 14:40h

Najbolji seks je kratak, ali sladak

Opet reklama za nekretnine?!

Foto

┼Żivot
0

Tekst

Britanski znanstvenici pokušat će razbiti mit modernog doba seksualnosti koji govori da je najbolji seks onaj koji traje dugo.

Jedno istra┼żivanje donosi dobre vijesti svima onima koji smatraju kako bi im trud za vrijeme spolnih odnosa trebao trajati dulje. Dobar seks traje 13 minuta ili manje, ako se ne ra─Źuna predigra, tvrde stru─Źnjaci.

Znanstvenici s Penn State Eriee, Eric Corty i Jenay Guardiani ispitali su ─Źlanove Dru┼ítva za seksualnu terapiju i istra┼żivanja, u koje spadaju, psiholozi, socijalni radnici, bra─Źni savjetnici, te medicinske sestre, a svi su se oni susreli s brojnim pacijentima kroz dugi niz godina iskustva.

Rezultati ne idu u prilog mitovima koji nala┼żu kako bi dugotrajni seks trebao biti cilj svima kojima ba┼í to ne polazi za rukom.

Ispitano je 34 stru─Źnjaka koji su se dobrovoljno uklju─Źili u studiju,a koji su iznijeli svoje profesionalno mi┼íljenje o vremenskoj koli─Źini optimalnog trajanja spolnog odnosa, od trenutka penetracije do ejakulacije.

-.--.-

U prosjeku, rezultati ove relativno male studije pokazuju kako se seks u trajanju od 3 do 7 minuta smatra adekvatnim dok se seks u trajanju od 7 do 13 minuta smatra po┼żeljnim. Sve kra─çe od 3 minute smatra se prekratkim, a du┼że od 13 pak predugim.

Razo─Źaranja i nezadovoljstvo

Interpretacije seksualne funkcije ┼żena ili mu┼íkaraca i njihovih partnera razvijaju se velikim dijelom pod utjecajem dru┼ítvenih poruka, direktnih i indirektnih, ka┼żu stru─Źnjaci te dodaju kako se u dana┼ínjoj pop kulturi, na┼żalost, pove─çavaju stereotipovi o seksualnim aktivnostima. Mnogi mu┼íkarci i ┼żene vjeruju u nestvaran model velikih penisa, erekcija tvrdih poput kamena te cjelono─çnih spolnih odnosa.

Neke starije studije pokazuju kako veliki postotak ┼żena i mu┼íkaraca ┼żeli da seks traje po 30 minuta ili dulje, izjavili su znanstvenici.

- Ovakva situacija idealno je igrali┼íte za razo─Źarenja i nezadovoljstva ┬ľ izjavio je glavni autor studije Eric Corty te dodao ┬ľ Ovim istra┼żivanjem ┼żelimo razbiti te opasne stereotipove, te ohrabriti ┼żene i mu┼íkarce realisti─Źnim informacijama o prihvatljivom spolnom odnosu, na taj na─Źin ne ostavljaju─çi mjesta za razo─Źaranja i nezadovoljstvo.

Kompletni rezultati studije bit ─çe objavljeni u svibnju u ─Źasopisu Journal of Sexual Medicine.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!