15. RUJNA 2010. 22:47h

Najbolja hrana za mozak: 10 namirnica

Svaki dan jedite povr─çe uz obrok

Foto

Život
0

Tekst

Kako starimo, zajedno s nama stari i na┬Ü mozak, pa ga je s godinama potrebno dodatno stimulirati. U tu svrhu mo┬×e poslu┬×iti meditacija, rje┬Üavanje kri┬×aljki ili sudoku, fizi─Źko vje┬×banje, dovoljno sna... te prikladna hrana koja "ja─Źa" mozak. Takva hrana mora mozgu dati dovoljno energije, pa uklju─Źuje obi─Źno ugljikohidrate, vlakna, neke proteine te malo masno─ça.

Hrana za mozak isto je tako i hrana za va┬Üe cijelo tijelo, uklju─Źuju─çi kardiovaskularni sustav, a mo┬×e slu┬×iti kao pomo─ç u prevenciji od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Pogledajte 10 namirnica, prema izboru portala AskMen, koji ─çe dati va┬Üem mozgu dodatnu energiju.

10. Jaja s povišenim omega 3 kiselinama
Jaja iz slobodnog uzgoja uz posebnu prehranu pili─ça imaju puno omega-3 masnih kiselina. Zbog toga se ne mijenja okus jajima, a daju dodatnu energiju.

9. Govedina iz slobodnog uzgoja
Za kvalitetu mesa va┬×an je na─Źin uzgoja, a ispa┬Üom se dobija meso s manje zasi─çenih masno─ça i omega-6 masno─ça, potvrdilo je jedno istra┬×ivanje.

8. Gr─Źki jogurt
Iako ga je u na┬Üim du─çanima te┬Üko prona─çi, na internetu se mo┬×e na─çi vrlo jednostavan recept kako ga napraviti od obi─Źnog jogurta.

7. Chia sjeme
Iznimno bogato omega-3 masnim kiselinama, a mo┬×e se prona─çi u trgovinama zdrave prehrane.
-.-wikipedia-.-
Photo wikipedia  


6. Quinoa
Jedan od dva izvora va┬×na proteina za vegetarijance (drugi je soja).

5. Grah i grahorice
Dobar su izvor ugljikohidrata i vlakana te dodatno izvor kalija i fosfora, koji su dobri za srce i kosti.

4. Kruh od cjelovitih ┬×itarica
Izvrstan izvor slo┬×enih ugljikohidrata i vlakana te vitamina B.

3. Orašasti plodovi i sjemenke
Lje┬Ünjaci i bademi su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina te vrlo hranjivi. Preporu─Źljivo ih je jesti sirove, a ne pr┬×ene u ulju.

2. Svje┬×e vo─çe
Iako sadr┬×i dosta ┬Üe─çera, bogato je vodom te ima malo kalorija. Vo─çe svje┬×ih boja, kao jagode, lubenica i borovnice, me─Ĺu najhranjivijim su namirnicama.

1. Zeleni ─Źaj
Umjerene koli─Źine kofeina mogu pobolj┬Üati koncentraciju i cirkulaciju. Dobro je barem jednu kavu u danu zamijeniti zelenim ─Źajem
 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!