15. RUJNA 2010. 22:47h

Najbolja hrana za mozak: 10 namirnica

Svaki dan jedite povrće uz obrok

Foto

Život
0

Tekst

Kako starimo, zajedno s nama stari i naš mozak, pa ga je s godinama potrebno dodatno stimulirati. U tu svrhu može poslužiti meditacija, rješavanje križaljki ili sudoku, fizičko vježbanje, dovoljno sna... te prikladna hrana koja "jača" mozak. Takva hrana mora mozgu dati dovoljno energije, pa uključuje obično ugljikohidrate, vlakna, neke proteine te malo masnoća.

Hrana za mozak isto je tako i hrana za vaše cijelo tijelo, uključujući kardiovaskularni sustav, a može služiti kao pomoć u prevenciji od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Pogledajte 10 namirnica, prema izboru portala AskMen, koji će dati vašem mozgu dodatnu energiju.

10. Jaja s povišenim omega 3 kiselinama
Jaja iz slobodnog uzgoja uz posebnu prehranu pilića imaju puno omega-3 masnih kiselina. Zbog toga se ne mijenja okus jajima, a daju dodatnu energiju.

9. Govedina iz slobodnog uzgoja
Za kvalitetu mesa važan je način uzgoja, a ispašom se dobija meso s manje zasićenih masnoća i omega-6 masnoća, potvrdilo je jedno istraživanje.

8. Grčki jogurt
Iako ga je u našim dućanima teško pronaći, na internetu se može naći vrlo jednostavan recept kako ga napraviti od običnog jogurta.

7. Chia sjeme
Iznimno bogato omega-3 masnim kiselinama, a može se pronaći u trgovinama zdrave prehrane.
-.-wikipedia-.-
Photo wikipedia  


6. Quinoa
Jedan od dva izvora važna proteina za vegetarijance (drugi je soja).

5. Grah i grahorice
Dobar su izvor ugljikohidrata i vlakana te dodatno izvor kalija i fosfora, koji su dobri za srce i kosti.

4. Kruh od cjelovitih žitarica
Izvrstan izvor složenih ugljikohidrata i vlakana te vitamina B.

3. Orašasti plodovi i sjemenke
Lješnjaci i bademi su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina te vrlo hranjivi. Preporučljivo ih je jesti sirove, a ne pržene u ulju.

2. Svježe voće
Iako sadrži dosta šećera, bogato je vodom te ima malo kalorija. Voće svježih boja, kao jagode, lubenica i borovnice, među najhranjivijim su namirnicama.

1. Zeleni čaj
Umjerene količine kofeina mogu poboljšati koncentraciju i cirkulaciju. Dobro je barem jednu kavu u danu zamijeniti zelenim čajem
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!