LOŠEM RASPOLOŽENJU JE KRAJ

2. OUJKA 2009. 12:26h

Muči vas proljetna depresija? Postoji rješenje!

Tekst

Osobe koje pate od proljetne depresije osjećaju napetost i tjeskobu, smanjenih su interesa za dnevne aktivnosti i povlače se iz života.

Velik broj ljudi u proljeće osjeti promjenu raspoloženja i teško im se posvetiti dnevnim obvezama kao inače. To se zove sezonska depresija, često nazivana sezonski afektivni poremećaj koji se javlja svake sezone u isto vrijeme. Obično započinje tijekom zime, a završava krajem proljeća.

Borite se protiv depresije

Ukoliko vas depresija muči i više od dva tjedna, to je znak za uzbunu i najpametnije bi bilo potražiti stručnu pomoć.
- Osobe koje pate od sezonske depresije imaju uobičajene znakove depresije poput osjećaja napetosti i tjeskobe, smanjen interes za uobičajene aktivnosti, povlače se iz socijalnih odnosa, otežano se koncentriraju te pokazuju slabu volju za životna zadovoljstva. Često osjećaju da imaju manjak energije, povećana im je potreba za snom te želja da budu sami – kazala nam je psihologinja Lovorka Brajković dodajući kako se simptome sezonske depresije češće javljaju kod žena u dobi između 30 i 40 godina, te kako je poremećaj češći kod osoba koje žive sjevernije.

Umor je posljedica jednolične prehrane i nedostatka vitamina

-.-Reuters-.-
Photo javno100  
Treba razlikovati depresiju i loše raspoloženje. Proljetni umor se često zamjenjuje pojmom proljetna depresija, što svakako nije sinonim. U proljeće češće osjećamo umor koji može rezultirati osjećajem nezadovoljstva, tugom, usporenošću, razdražljivošću i dekoncentracijom. Budući da često mijenjamo raspoloženje, skloni smo takve simptome pripisati simptomima depresije.

- Proljetni umor se najčešće javlja kao posljedica jednolične prehrane, nedostatak vitamina, ponajprije vitamina C tijekom zimskih mjeseci. Od proljetnog umora najčešće pate osobe koje su inače osjetljive na vremenske promjene. Loše raspoloženje ne mora nužno dovesti do smanjena svakodnevne efikasnosti, ali proljetni umor često dovodi do pada učinkovitosti – kazala nam je Brajković.

Boravite u prirodi i na dnevnom svjetlu

-.--.-

Ukoliko ste se prepoznali među ovih simptoma vrijeme je da se pokrenete i trgnete iz melankolije. Najbolji način da pobijedite proljetni umor i depresiju je prvenstveno unošenjem dovoljnih količina vitamina, pogotovo vitamina C te izlaganjem što je više moguće svjetlosti, boravku u prirodi i povećanju tjelesne aktivnosti.

Neke studije napominju da je korisno jutarnje tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom te trljanje tijela ručnikom kako bi se povećala cirkulacija cjelokupnog organizma.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!