6. SRPNJA 2015. 20:47h

Molekula B2M, krivac za "pad" kognitivnih sposobnosti

Foto

┼Żivot
0

Tekst

Protein koji se akumulira u krvi vjerojatno je povezan s gubitkom pam─çenja i poteško─çama pri u─Źenju u osoba starije ┼żivotne dobi, pokazuje istra┼żivanje ameri─Źkih znanstvenika i otvara izglede za borbu protiv slabljenja kognitivnih sposobnosti.
 
Molekulu B2M (Beta-2-mikroglobulin) identificirali su znanstvenici sa sveu─Źilišta San Francisco u Kaliforniji kao element koji "negativno utje─Źe na kognitivne funkcije i njihovu obnovu" u odrasle osobe, navode u radu u ─Źasopisu Nature medicine.
 
Koncentracije B2M "povišene su" u krvi osoba starije ┼żivotne dobi. Jednak je u─Źinak utvr?en u laboratorijskih miševa.
 
U jednom od istra┼żivanja ubrizgavane su doze B2M u krv ili izravno u mozak još mladih miševa, a posljedica je bila ošte─çenje funkcije u─Źenja i pam─çenja i smanjenje procesa obnove neurona.
 
Me?utim, ─Źini se da djelovanje te molekule nije trajno jer 30 dana nakon ubrizgavanja nije više bilo deficita u u─Źenju i pam─çenju, što govori da u─Źinci proteina na slabljenje kognitivnih funkcija nisu bespovratni, piše Nature.
 
"Oduševljeni smo tim rezultatima jer pokazuju potencijalne na─Źine da se kognitivni poreme─çaji preokrenu u drugom smjeru", napisao je jedan od autora ─Źlanka Saul Villeda (Sveu─Źilište Kalifornija San Francisco).
 
Starenje se povezuje s progresivnim padom kognitivne funkcije i progresivnim usporavanjem procesa obnove neurona u mozgu.
 
"Starenje je glavni rizi─Źni ─Źimbenik za neurodegenerativne bolesti tipa demencije poput Alzheimerove bolesti", navode znanstvenici.
 
Isti─Źu da je "nu┼żno bolje upoznati mehanizam koji vodi starenju mozga kako bi mozak bio manje izlo┼żen kognitivnoj disfunkciji", a molekula B2M mogla bi u tome biti dobar po─Źetak.
 
U drugome istra┼żivanju isti su znanstvenici eliminirali genetskim sredstvima molekulu B2M u miševa i "ustanovili da stari miševi lišeni B2M ne pate od gubitka pam─çenja", navodi Saul Villeda.
 
Sljede─çi je korak razviti molekulu koja blokira u─Źinke proteina B2M ili je uklanja iz krvi osoba starije ┼żivotne dobi.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!