21. LISTOPADA 2011. 16:56h

Mobiteli ipak ne izazivaju rak mozga?

Foto

Život
0

Tekst

Mobiteli ne izazivaju rak kod korisnika mobitela ništa učestalije nego kod onih koji ih ne koriste, pokazala je posljednja u nizu studija. Ovaj put radi se o danskim istraživačima s Instituta za epidemiologiju raka, ali i o vrlo opsežnom istraživanju u kojem je sudjelovalo 358.403 korisnika mobilnih telefona u razdoblju od čak 18 godina.

Istraživači su zaključili da nitko od njih nije imao izraženiji rizik za razvoj raka na mozgu, kako za 356 vrsta glioma tako ni za 846 vrsta raka središnjeg živčanog sustava. Čak ni među onima koji su najduže, 13 godina i više, koristili mobitel rizik nije uvećan. Kako mobiteli utječu na zdravlje, posebice na razvoj raka mozga, ispituje se već 20 godina. Mnogo je istraživanja pokazalo da nema izravne veze između mobitela i razvoja raka.

Ipak, proljetos je veliku pažnju i popriličnu paniku izazvala preporuka Svjetske zdravstvene organizacije koja je svrstala mobitele u kategoriju s kavom, što znači da se rizik ne može isključiti, iako ne i dokazati. I dalje stoji preporuka da mobiteli nisu poželjni za djecu i da oni koji imaju manje od 16 godina trebaju koristiti mobitel rijetko i samo za kratke razgovore.

Danskoj studiji neki znanstvenici zamjeraju da nije dovoljno istražila takozvane teške korisnike poput biznismena. Ipak, većina uglednih znanstvenika, poput Davida Spieglhaltera sa sveučilišta Cambridge, zaključuje da istraživanja valja nastaviti, iako ohrabruje činjenica da za sada nema veze između raka i mobitela.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!