21. LISTOPADA 2011. 16:56h

Mobiteli ipak ne izazivaju rak mozga?

Foto

Život
0

Tekst

Mobiteli ne izazivaju rak kod korisnika mobitela ni┬Üta u─Źestalije nego kod onih koji ih ne koriste, pokazala je posljednja u nizu studija. Ovaj put radi se o danskim istra┬×iva─Źima s Instituta za epidemiologiju raka, ali i o vrlo opse┬×nom istra┬×ivanju u kojem je sudjelovalo 358.403 korisnika mobilnih telefona u razdoblju od ─Źak 18 godina.

Istra┬×iva─Źi su zaklju─Źili da nitko od njih nije imao izra┬×eniji rizik za razvoj raka na mozgu, kako za 356 vrsta glioma tako ni za 846 vrsta raka sredi┬Ünjeg ┬×iv─Źanog sustava. ─îak ni me─Ĺu onima koji su najdu┬×e, 13 godina i vi┬Üe, koristili mobitel rizik nije uve─çan. Kako mobiteli utje─Źu na zdravlje, posebice na razvoj raka mozga, ispituje se ve─ç 20 godina. Mnogo je istra┬×ivanja pokazalo da nema izravne veze izme─Ĺu mobitela i razvoja raka.

Ipak, proljetos je veliku pa┬×nju i poprili─Źnu paniku izazvala preporuka Svjetske zdravstvene organizacije koja je svrstala mobitele u kategoriju s kavom, ┬Üto zna─Źi da se rizik ne mo┬×e isklju─Źiti, iako ne i dokazati. I dalje stoji preporuka da mobiteli nisu po┬×eljni za djecu i da oni koji imaju manje od 16 godina trebaju koristiti mobitel rijetko i samo za kratke razgovore.

Danskoj studiji neki znanstvenici zamjeraju da nije dovoljno istra┬×ila takozvane te┬Üke korisnike poput biznismena. Ipak, ve─çina uglednih znanstvenika, poput Davida Spieglhaltera sa sveu─Źili┬Üta Cambridge, zaklju─Źuje da istra┬×ivanja valja nastaviti, iako ohrabruje ─Źinjenica da za sada nema veze izme─Ĺu raka i mobitela.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!