24. SIJEŔNJA 2012. 11:54h

Mlade djevojke u zapadnim zemljama slabo poznaju metode kontracepcije

Foto

┼Żivot
0

Tekst

Zabrinjavaju─çe velik broj mladih djevojaka nema pojma o tome kako mogu zatrudnjeti, pokazalo je istra┼żivanje koje je proveo britanski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

U istra┼żivanju je sudjelovalo oko tisu─çu tinejd┼żerica koje su neplanirano ostale u drugom stanju, od ─Źega ih je ─Źak tre─çina izjavila da nisu koristile nikakvu za┼ítitu jer su bile uvjerene da ne mogu zatrudnjeti kada prvi put vode ljubav ili za vrijeme menstruacije.

┬ľ Ovo izvje┼í─çe otkriva koliko je pogre┼ínog vjerovanja, neznanja, nemara i magi─Źnih ma┼ítarija dovelo tinejd┼żerice u rizi─Źnu skupinu ┬ľ izjavio je Bill Albert, glasnogovornik Nacionalne kampanje za prevenciju maloljetni─Źkih i neplaniranih trudno─ça.

Sli─Źna istra┼żivanja u Americi pokazala su sli─Źne rezultate. Ispitano je oko pet tisu─ça maloljetnica u 19 razli─Źitih dr┼żava koje su rodile nakon neplaniranih trudno─ça, vi┼íe od pola njih nije koristilo kontracepciju kada su ostale u drugom stanju.

┬ľ ─Źak i u slu─Źajevima kada su upotrebljavale kontracepcijske tablete ili kondome, nakon pomnijeg razgovora do┼ílo se do zaklju─Źaka da ih nisu koristile ispravno ili nisu bile dosljedne ┬ľ objasnila je Lorrie Gavin, jedna od autorica studije, kako je i za┼íto do┼ílo do za─Źe─ça unato─Ź za┼ítiti dodav┼íi kako nju osobno najvi┼íe brine podatak da ve─çina mladih djevojaka za┼ítitu ne koristi jer to od njih tra┼żi njihov partner.

Studija zaklju─Źuje da u seksualnu edukaciju treba uklju─Źiti ne samo informacije o anatomiji i za┼ítiti od za─Źe─ça ve─ç i kako se nositi sa situacijama kada partneri vr┼íe pritisak na djevojke.

 

  • Intervju: Mirna Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Őitum, proŔelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaŔelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuŔiliÜna profesorica, Ŕlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojiÜnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora ZagrebaŔkog holdinga Ŕinila se kao idealna osoba za tu politiŔku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priŔa o svom ×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, Ŕija je Ŕlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du×nosti.

  • Intervju: Mirna Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan viÜe od 6 milijuna puta!