25. VELJAŔE 2012. 11:33h

Mit o neometanom snu: Znanstvenici tvrde da isprekidan san regulira stres

Spavanje

Foto

Život
0

Tekst

 

Izgleda da osam sati neometanog sna ipak nije potrebno da biste se probudili odmorni. Znanstvenici sada tvrde kako je normalno da je san isprekidan te da to regulira stres.

Povjesni─Źar Roger Ekirch s Virginia Techa prou─Źava spavanje gotovo dva desetlje─ça i vjeruje kako mnogi zdravstveni problemi imaju korijene u prirodnoj tjelesnoj sklonosti za kra─çim periodima spavanja, prenosi Marie Claire.

Iako neki smatraju da ljudi nepotrebno pani─Źare zbog bu─Ĺenja no─çu, ve─çina lije─Źnika ne ┬×eli priznati kako osam sati sna mo┬×e biti i neprirodno. Vi┬Üe od 30% zdravstvenih problema s kojima se suo─Źavaju lije─Źnici proizlazi direktno ili indirektno od sna, smatra psiholog za spavanje Gregg Jacobs.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!