8. TRAVNJA 2011. 17:05h

Microsoft i Toyota po─Źinju stvarati pametne automobile

Foto

Život
0

Tekst

Nakon mobitela, vrijeme je da se ┬ôopamete┬ö i automobili. Microsoft i Toyota potpisali su 60 milijuna kuna vrijedan ugovor koji ─çe omogu─çiti razvoj naprednog informacijskog sustava. Dvije kompanije namjeravaju stvoriti mre┬×u temeljenu na platformi Windows Azure.

Ona ─çe upravljati funkcijama poput GPS-a, napajanja automobila i multimedijalnih usluga. Svi podaci bit ─çe spremljeni na udaljenom serveru u Microsoftu. Glavna prednost sustava je ta ┬Üto ─çe voza─Ź sam mo─çi odlu─Źiti koliko ─çe energije tro┬Üiti na grijanje, hla─Ĺenje i snagu automobila.

Prvi automobili s ovim funkcijama proizvest ─çe se idu─çe godine, a Toyota se nada da ─çe do 2015. biti dostupni u cijelom svijetu.

┬ľ Ovo partnerstvo va┬×an je korak u stvaranju boljeg sustava za kretanje i upravljanje energijom ┬ľ rekao je Toyotin direktor Akio Toyoda.

Ostaje nam nadati se da ─çe ra─Źunala biti dovoljno stabilna i da nam ne─çe otkazati poslu┬Ünost tamo gdje najmanje ┬×elimo

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!