6. SRPNJA 2011. 13:21h

Michelle Obama ima samo jedan odjevni stil - stil moćne žene

Foto

Život
0

Tekst

S rastom i uspjehom političke karijere svog supruga Michelle Obama postala je dio popularne kulture. Prva dama, čiji modni odabiri privlače jednako pozornosti kao oni neprežaljene Jackie O., shvatila je kako biti pod svjetlima reflektora pruža priliku ne samo činiti dobra djela i podržavati suprugove akcije, nego i promovirati brojne dizajnere, kao i vlastiti dobar stil. Klasična i elegantna, Michelle Obama savršeno je utjelovila stil moćne žene - pažljivo tkani kostimi, luksuzne večernje haljine, ali i nedostatak straha pred nošenjem obične, high street odjeće dostupne svakom prosječnom Amerikancu, od te su pravnice učinili omiljenu damu, ali i istinsku stilsku ikonu.

ISABEL TOLEDO

Od svog prvog zapaženog pojavljivanja u javnosti, kada je za inauguraciju Baracka Obame odabrala žuti baloner s potpisom Isabel Toledo, svi modni kritičari okrenuli su svoju pozornost prema Washingtonu. Michelle u modi misli ozbiljno i spremna je to pokazati. Ono što najviše imponira njezinim sunarodnjacima, ali i ljubiteljima mode diljem svijeta, Michellina je posvećenost domaćim, američkim mladim dizajnerima. Imena poput Jasona Wua, Rachel Roy i Thakoona upravo su tijekom mandata Obame počela privlačiti pažnju javnosti, jer je njihove kreacije novopečena prva dama rado birala za pojavljivanja na službenim događanjima. Iako je izjavila kako bi voljela da mediji više pažnje posvećuju onome što radi, a manje onome što nosi, Michelle svakim svojim potezom pokazuje kako u modi i odijevanju doista uživa.

ALEXANDER MCQUEEN

Svojim hrabrim odabirom vatrenocrvene Alexander McQueen haljine oduševila je i šokirala ponekad puritansku američku modnu scenu (nije im bilo lako podnijeti da je odabrala britanskog dizajnera), a haljinu koju je nosila na inauguracijskom balu i u kojoj je zaplesala sa suprugom kada je proglašen predsjednikom mediji su opisali kao savršen spoj stila Nancy Reagan i Jackie O. (haljina je bila djelo Jasona Wua). Pri kraju druge godine mandata Baracka Obame Michelle ničim ne pokazuje da posustaje u svojim akcijama, niti svojim ponašanjem ikada pokazuje reakcije na eventualna neslaganja s politikom svog supruga. Visoka i mišićava, Michelle je ponosna na svoje savršeno oblikovane ruke, koje rado pokazuje, a dugačke ogrlice od bisera, široko remenje koje naglašava struk i broševi postali su dio dress codea Bijele kuće. Upravo svojim stilom Michelle se već u početku kampanje odmaknula od suparnica, Hillary Clinton i Sarah Palin, koje su tradicionalnim odabirima i neuzbudljivom pojavom potpuno izgubile interes javnosti. Danas je Michelle svjesna da je njezin stil u svakom trenu pod nadzorom brojnih modnih medija, a i dalje ostaje vjerna svojim omiljenim dizajnerima.

JASON WU

Rođen na Tajvanu, Jason Wu preselio se u Kanadu kao devetogodišnjak. Michellinu pažnju na njega skrenuo je Andre Leon Talley, urednik Voguea, koji je bio modni savjetnik cijele obitelji Obama. Michelle je prve haljine od Wua kupila još početkom 2008., a odabirom njegove kreacije (bijele šifonske haljine na jedno rame) za inauguracijski bal postigla je da svi krenu šaputati baš o tom mladom dizajneru. Haljine s potpisom Jasona Wua nosila je na snimanju za naslovnicu Voguea, ali i za dolazak u London i službeni posjet kraljici Elizabeti.

RACHEL ROY

Rachel Roy u kratku roku postala je jedna od najdražih dizajnerica Michelle Obame te se pridružila društvu probranih kreatora koje prva dama cijeni. Odjeća koju je prva dama nosila na poznatom govoru o stanju nacije, koji predsjednik SAD-a drži svake godine, bila je upravo s njezinim potpisom, a uspješna suradnja traje i dalje. Rachel je otkrila kako je Michelle prve kreacije birala iz gotovih kolekcija, što, kako kaže, cijeni, jer su nešto što nosi prva dama mogli kupiti i njezini redoviti klijenti.

THAKOON

Thakoon Panichgul mladi je i talentirani Tajlanđanin čija se obitelj preselila u Ameriku kada mu je bilo tek jedanaest godina. Nakon završetka poslovne škole Thakoon svoju strast ipak pronalazi u modi, a njegova prva kolekcija oduševila je i Annu Wintour. Njegove kreacije Michelle je nosila na završnoj večeri konvencije američkih demokrata, ali i na večeri skupa G20. Iako je do tada Michelle bila na glasu kao štedljiva, mnogi su primijetili da je odabirom Thakoon kreacije i te kako posegnula duboko u novčanik - cijena njegovih haljina je oko 1500 dolara.

HIGH STREET BRENDOVI

Ono što Michelle čini omiljenom širom svijeta upravo je njezino uživanje u modi. Za svakodnevne prilike prva dama bez ikakva straha bira brendove koje gotovo svaka žena posjeduje - moglo je se vidjeti u H&M-ovim haljinama od 35 dolara, vesti J. Crew od 128 dolara, te majici ASOS Africa od 45 dolara. Upravo je njezina neopterećenost markama u casual prilikama ostavila dojam da je Michelle doista slična svakom od nas te je zapečatila njezinu titulu najstylish prve dame nakon doba Kennedyjevih.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!