29. SIJENJA 2015. 09:46h

METODA S MATIčNIM STANICAMA Znanstvenici pronašli lijek za ćelavost?

Foto

Život
0

Tekst

Svakom muškarcu srednje dobi biti će poznat osjećaj stalnog provjeravanja vlasišta u potrazi za prvim zankovima ćelavosti, koja poga?a oko polovicu svih muškaraca u dobi do 50 godina. No, taj bi problem mogao biti stvar prošlosti zahvaljujući radu Instituta Sanford-Burnham Medical Research iz San Diega, piše Telegraph.
 
Znanstvenici sa ovog nezavisnog i neprofitnog medicinskog istraživačkog instituta uspjeli su stvoriti novu kosu pomoću ljudskih matičnih stanica. Prethodni pokušaji da se stvore papile dermalnih stanica, koje su od vitalnog značenja za formuliranje folikula, nisu bili uspješni. Znanstvenici su pokušali izolirati zdrave stanice, a zatim pokušali povećati njihov broj u kontroliranim uvjetima. Ali, problem je bio u tome što dermalne papile postaju manje učinkovite kada se množe.
 
No, proizvodnja papila iz matičnih stanica zaobilazi taj problem, a ova je tehnika već dovela do pozitivnih rezultata na štakorima. Alexey Terskikh, izvanredni profesor na Sandford-Burnhanu nada se kako bi postupak mogao dovesti do učinkovitijih transplatacija kose kod ljudi. "Naša metoda s matičnim stanicama omogućava neograničen izvor stanica iz pacijenta za transplataciju te nije ograničena dostupnosti postojećih folikula", rekao je profesor.
 
"Naš je sljedeći korak presaditi ljudske dermalne papile dobivene iz ljudskih matičnih stanica natrag u ljudske subjekte", zaključio je Terskikh.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!