TRE─ćA ┬ÄIVOTNA DOB

17. KOLOVOZA 2007. 14:00h

Menopauza i seks

Tekst

Kad ┬×ena u─Ĺe u menopauzu trpi njen seksualni ┬×ivot, pokazalo je novo istra┬×ivanje.

Vi┬Üe od 50% ┬×ena obuhva─çenih istra┬×ivanjem izjavilo je kako im je ulaskom u menopauzu pala seksualna ┬×elja i kako se u─Źestalost spolnih odnosa drasti─Źno smanjila.

Oko 46% ┬×ena reklo je kako imaju spolne odnose manje od jednom mjese─Źno i kako im to polako uni┬Ütava ljubavne veze. 

┬Äene u menopauzi imaju rje─Ĺe spolne odnose i to utje─Źe na njihove veze. ┬Äene tvrde kako bi radije kuhale ili i┬Üle u ┬Üoping nego vodile ljubav. To me jako zabrinjava, izjavila je Karen Giblin, jedna od istra┬×iva─Źa.

Istra┬×ivanje je provedeno na vi┬Üe od 1000 ┬×ena u dobi od 35 godina na vi┬Üe.

Istra┬×ivanje je uklju─Źivalo ┬×ene koje su tek u┬Üle u menopauzu, one koje su na sredini tog ciklusa ili one koje su menopauzu ve─ç ostavile iza sebe.

44% ┬×ena reklo je da trpi od razli─Źitih vaginalnih atrofija, ┬Üto utje─Źe na vaginalnu suho─çu i bolan seks.

88% ┬×ena potvrdilo je kako im vaginalna atrofija (su┬×avanje ili kvr─Źenje) uzrokuje probleme.

47% ┬×ena reklo je da su zbog vaginalnih problema izbjegavale spolni odnos, izmi┬Üljale isprike ili prestale sa svojim seksualnim ┬×ivotom zbog prevelike tjelesne boli.

70% ┬×ena nije znalo da postoje preparati koji smanjuju vaginalnu suho─çu.

Istra┬×iva─Źi su zaklju─Źili da bi i mu┬Ükarce i ┬×ene trebalo bolje obrazovati o tegobama menopauze i na─Źinima njihovog rje┬Üavanja, prenosi Reuters.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!