8. RUJNA 2012. 16:29h

Međunarodni dan fizioterapije: Manjak kretanja uzrok je mnogim tegobama

Foto

Život
0

Tekst

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana fizioterapije danas je na košarkaškom igralištu na Jarunu organiziran niz aktivnosti u sklopu kojih građani od fizioterapeuta i stručnjaka mogu dobiti savjete o poboljšanju zdravlja, zdravim stilovima života i važnosti kretanja.

"Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, ako nastavimo s ovakvim stilom i načinom života, čak 50 posto svjetskog stanovništva bit će pretilo do 2025. ", upozorila je predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta Mirjana Grubišić.

Naglasila je da je osnovni razlog za to manjak kretanja.

Rekla je da istraživanja ukazuju i na alarmantno stanje povećanja i drugih nezaraznih bolesti povezanih s manjkom pokretljivosti, kao što su dijabetes, bolesti krvožilnog sustava, osteoporoza i moždani udar.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je važnost tjelesne aktivnosti, primjerice hodanja pola sata dnevno, naglasivši da se time ljudi mogu baviti u bilo kojoj dobi.

Podsjetio je da u Hrvatskoj ima 4000 fizioterapeuta te dodao da su oni jedna od skupina ključnih zdravstvenih profesionalaca čija je uloga važna u postoperativnim procesima i oporavku.

"Ljudsko tijelo jedan je od najsavršenijih mehanizama koje je dizajnirano za kretanje", rekao je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić. Poručio je kako je važnost ovakvih organiziranih aktivnosti upozoriti da se trebamo što više kretati.

Fizioterapeuti danas na Jarunu pomoću upitnika "Promijeni stanje svoje tjelesne pokretljivosti" mjere pokretljivost građana, besplatno ih savjetuju o zdravim stilovima života, prevenciji boli u leđima, lošem držanju, ravnoteži, ravnim stopalima, a posjetitelji mogu sudjelovati u grupnim vježbama za prevenciju bolova kralježnice.

Volonteri Koalicije udruga u zdravstvu posjetiteljima su mjerili šećer u krvi te im davali savjete o prehrani i kako se nositi s viškom kilograma.

Fizioterapeutima su se u ovogodišnjoj akciji s porukom "Fit kroz život" pridružili i plesni klubovi.

Proslavu Međunarodnog dana fizioterapije organizirala je Hrvatska komora fizioterapeuta (HFK), a pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja. HFK je punopravna članica Svjetske organizacije u fizikalnoj terapiji čiji članovi diljem svijeta organiziraju akcije u povodu Međunarodnog dana fizikalne terapije. (Hina)


 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!