8. RUJNA 2012. 16:29h

Me─Ĺunarodni dan fizioterapije: Manjak kretanja uzrok je mnogim tegobama

Foto

Život
0

Tekst

U povodu obilje┬×avanja Me─Ĺunarodnog dana fizioterapije danas je na ko┬Üarka┬Ükom igrali┬Ütu na Jarunu organiziran niz aktivnosti u sklopu kojih gra─Ĺani od fizioterapeuta i stru─Źnjaka mogu dobiti savjete o pobolj┬Üanju zdravlja, zdravim stilovima ┬×ivota i va┬×nosti kretanja.

"Prema predvi─Ĺanjima Svjetske zdravstvene organizacije, ako nastavimo s ovakvim stilom i na─Źinom ┬×ivota, ─Źak 50 posto svjetskog stanovni┬Ütva bit ─çe pretilo do 2025. ", upozorila je predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta Mirjana Grubi┬Üi─ç.

Naglasila je da je osnovni razlog za to manjak kretanja.

Rekla je da istra┬×ivanja ukazuju i na alarmantno stanje pove─çanja i drugih nezaraznih bolesti povezanih s manjkom pokretljivosti, kao ┬Üto su dijabetes, bolesti krvo┬×ilnog sustava, osteoporoza i mo┬×dani udar.

Ministar zdravlja Rajko Ostoji─ç istaknuo je va┬×nost tjelesne aktivnosti, primjerice hodanja pola sata dnevno, naglasiv┬Üi da se time ljudi mogu baviti u bilo kojoj dobi.

Podsjetio je da u Hrvatskoj ima 4000 fizioterapeuta te dodao da su oni jedna od skupina klju─Źnih zdravstvenih profesionalaca ─Źija je uloga va┬×na u postoperativnim procesima i oporavku.

"Ljudsko tijelo jedan je od najsavr┬Üenijih mehanizama koje je dizajnirano za kretanje", rekao je predsjednik zagreba─Źke Gradske skup┬Ütine Davor Bernardi─ç. Poru─Źio je kako je va┬×nost ovakvih organiziranih aktivnosti upozoriti da se trebamo ┬Üto vi┬Üe kretati.

Fizioterapeuti danas na Jarunu pomo─çu upitnika "Promijeni stanje svoje tjelesne pokretljivosti" mjere pokretljivost gra─Ĺana, besplatno ih savjetuju o zdravim stilovima ┬×ivota, prevenciji boli u le─Ĺima, lo┬Üem dr┬×anju, ravnote┬×i, ravnim stopalima, a posjetitelji mogu sudjelovati u grupnim vje┬×bama za prevenciju bolova kralje┬×nice.

Volonteri Koalicije udruga u zdravstvu posjetiteljima su mjerili šećer u krvi te im davali savjete o prehrani i kako se nositi s viškom kilograma.

Fizioterapeutima su se u ovogodi┬Ünjoj akciji s porukom "Fit kroz ┬×ivot" pridru┬×ili i plesni klubovi.

Proslavu Me─Ĺunarodnog dana fizioterapije organizirala je Hrvatska komora fizioterapeuta (HFK), a pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja. HFK je punopravna ─Źlanica Svjetske organizacije u fizikalnoj terapiji ─Źiji ─Źlanovi diljem svijeta organiziraju akcije u povodu Me─Ĺunarodnog dana fizikalne terapije. (Hina)


 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!