25. SIJEèNJA 2013. 14:52h

Mediteranska prehrana nema posebne koristi za mozak

Foto

Život
0

Tekst

Nakon što je nekoliko istraživanja povezalo mediteransku prehranu s poboljšanjem mentalnih funkcija veliko francusko istraživanje nije utvrdilo koristi za mozak koji stari od prehrane bogate voćem, povrćem, integralnim žitaricama, orašastim plodovima, vinom i maslinovim uljem.

U okviru istraživanja objavljenog u časopisu American Journal of Clinical Nutrition proučavane su prehrambene navike sudionika u srednjim godinama života i nakon toga mjerile su se njihove kognitivne sposobnosti u dobi od 65 godina no nije utvr?ena veza mediteranske prehrane i boljih mentalnih sposobnosti.

Francusko istraživanje obuhvatilo je oko tri tisuće osoba koje se pratilo od polovine 1990-ih godina kad su bili 45 godina ili stariji.

"Naše istraživanje ne podupire hipotezu o značajnom neuroprotektivnom učinku mediteranske prehrane na kognitivnu funkciju", napisala je voditeljica istraživanja epidemiologinja Emmanuelle Kesse-Guyot iz francuske nacionalne agencije za zdravstvena istraživanja INSERM.

Ranija istraživanja sugerirala su da zdrave masnoće iz mediteranske prehrane imaju pozitivan učinak na mozak te da nezasićene masnoće i namirnice bogate vlaknima neizravno zaustavljaju mentalno nazadovanje održavanjem krvnih žila zdravima. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, proèelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaèelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuèilišna profesorica, èlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebaèkog holdinga èinila se kao idealna osoba za tu politièku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem prièa o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, èija je èlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!