SAM SVOJ MAJSTOR

19. STUDENOG 2008. 12:41h

Maske za lice iz bakine kuhinje

Tekst

Budite mudre kao na┬Üe bake i pretvorite svoju kuhinju u kreativan salon ljepote. Od najobi─Źnijih sastojaka napravite poslastice za va┬Ü ten.

Da se kuhinja mo┬×e pretvoriti u pravi salon ljepote, znale su na┬Üe mudre bake koje su osim finih kola─Źa od najobi─Źnijih jestivih sastojaka znale napraviti i prave poslastice za ko┬×u lica. Umjesto uporabe silnih farmaceutskih preparata koje nam name─çe brz tempo ┬×ivota, odvojite malo vremena za sebe, opustite se i u┬×ivajte u romanti─Źnom i vrlo u─Źinkovitom povratku u pro┬Ülost nostalgi─Źnim kozmeti─Źkim tretmanima koji ─çe nahraniti va┬Üe lice, ali i du┬Üu. Stoga na posao, priu┬Ütite svom licu kraljevski tretman maskama za lice iz ku─çne radinosti.

"HOMEMADE" MASKE ZA LICE

-.-beautyhobby.com-.-Ko┬×a
Ko┬×a
Photo beautyhobby.com  
Kako u ovom razdoblju godine njega ko┬×e zahtijeva dodatnu njegu, visokovrijedni sastojci iz raznih namirnica, koje su nam nadohvat ruke, kao stvoreni su za njegu ko┬×e u zimskim mjesecima. Za nje┬×nu, glatku ko┬×u koja zimi mo┬×e postati gruba i hrapava, te joj treba i masno─çe i vla┬×nosti, izmije┬Üajte masku od 2 ju┬Üne ┬×lice meda i jedne ju┬Üne ┬×lice mekog kravljeg sira. Masku ravnomjerno rasporedite po licu i ostavite da djeluje 20 minuta. Ako ne volite sir, na lice mo┬×ete u debelom sloju namazati ─Źisti med te ostaviti da djeluje 10 minuta.

Za nagla┬Üeno masnu ko┬×u izmije┬Üajte 1 ju┬Ünu ┬×licu posnog, mekog kravljeg sira, 2 ju┬Üne ┬×lice mlijeka, po 1 ju┬Ünu ┬×licu meda i soka od limuna. Masku isperite nakon 10 minuta. Isti u─Źinak ima i maska spravljena od 1 bjelanca pomije┬Üanog s 1 ju┬Ünom ┬×licom rastopljenog meda i pola ─Źajne ┬×li─Źice limunova soka. Pustite da maska djeluje 20 minuta, a potom lice isperite mlakom vodom.

Osim ┬Üto ─Źisti, osvje┬×ava i vra─ça vitalnost ko┬×i, limun je u─Źvr┬Ü─çuje i zate┬×e pa je vrlo efikasan i u borbi protiv bora. U tu svrhu istisnite sok od jednog limuna, dodajte malo tople vode i pomije┬Üajte. Otopinu prstima dvaput dnevno nanesite direktno na bore, izbjegavaju─çi one oko o─Źiju.

-.--.-
Ako vam je ko┬×a masna, a k tome i ne─Źista, pomije┬Üajte kvasac s mlakim mlijekom. Stavite na lice i pustite da se osu┬Üi. Isperite vru─çom, a zatim hladnom vodom. Redovitom upotrebom ten postaje vidljivo ─Źi┬Ü─çi.

Velik broj ┬×ena ima problem s pro┬Üirenim porama koje se unato─Ź redovnom ─Źi┬Ü─çenju iznova pune. Iako ne postoji trajno rje┬Üenje, neki sastojci ipak poma┬×u da se pro┬Üirene pore barem malo reduciraju. Maska za smanjivanje pora na licu pravi se kombinacijom tri ┬×lice jogurta sa sokom od pola limuna. Ona se vatom nanosi na T-zonu - ─Źelo, nos i bradu, dekolte te na dijelove lica s pro┬Üirenim porama. Djeluje 30-ak minuta.

Suhu umornu ko┬×u nahranit ─çe maska od mrkve. Dvije mlade mrkve naribajte i dobro iscijedite. U sok dodajte polovicu ┬×umanjka i dvije kapi maslinova ulja. Dobro izmije┬Üajte. Nanesite masku na o─Źi┬Ü─çeno lice, no izbjegavajte podru─Źje oko o─Źiju. Ostavite da djeluje 15 minuta. Isperite toplom vodom. Mrkvu mo┬×ete usitniti i mikserom i dodati joj tri ┬×lice svje┬×eg sira i ┬×li─Źicu ulja od p┬Üeni─Źnih klica. Ovu smjesu nanesite na lice, vrat i dekolte. Nakon 15 minuta isperite mlakom vodom.

U borbi protiv bora skupocjene kreme dostojno ─çe zamijeniti maska od bjelanjaka i meda.

Dvije ┬×lice meda i jedan bjelanjak umije┬Üajte u ka┬Üu. Neka stoji na licu 20-30 min. Isperite vru─çom, zatim hladnom vodom. Ako vam je ko┬×a masnija, med mo┬×ete zamijeniti jednom ┬×licom limunova soka.

-.--.-
Za svje┬× i blistav ten smiksajte ovu univerzalnu masku koja je namijenjena svakom tipu ko┬×e, a tajni joj je sastojak - banana.

Bananu dobro prognje─Źite da ne ostanu grudice. Nanesite na lice u ravnomjernom sloju, pa preko njega stavite gazu. Ovu masku mo┬×ete nanijeti i na kapke. Opustite se u le┬×e─çem polo┬×aju 20-ak minuta, a potom lice isperite naizmjence toplom i hladnom vodom.

Za kraj, evo nekoliko korisnih informacija prije nego krenete u akciju_

- Sve sastojke ┬Üto bolje usitnite kako bi se hranjive tvari ┬Üto bolje upile u ko┬×u.

- Ostatak pripravka mo┬×ete ─Źuvati u hladnjaku, ali ga svakako iskoristite u sljede─çih tjedan dana.

- Maske nanosite obvezno na o─Źi┬Ü─çenu ko┬×u. Pritom izostavite podru─Źja oko o─Źiju i usana.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!