NASA ZAKLJU─ŹILA:

16. SIJEŔNJA 2009. 12:34h

Mars nije mrtav planet

Tekst

NASA-ini i sveu─Źili┼íni znanstvenici potvrdili su postojanje metana u Marsovoj atmosferi ┼íto zna─Źi da je biolo┼íki ili geolo┼íki aktivan.

Tim znanstvenika pa┼żljivim je petogodi┼ínjim promatranjem Marsa infracrvenim teleskopima i kori┼ítenjem metode spektroskopije potvrdio postojanje metana (CH4) u Marsovoj atmosferi.

Metan je jedan od glavnih sastojaka prirodnog plina na Zemlji, a ve─çina nastaje kao nusprodukt biolo┼íkih procesa, no i raznim geolo┼íkim procesima, primjerice oksidacijom ┼żeljeza.

Otkri─çe velikih koli─Źina metana, koji se u Marsovoj atmosferi brzo raspada, upu─çuje na postojanje aktivnih procesa zbog kojih se plin ispu┼íta u atmosferu. Trenutno znanstvenici ne raspola┼żu s dovoljno informacija na temelju kojih bi mogli zaklju─Źiti je li 'marsovski metan' biolo┼íkog, geolo┼íkog ili potje─Źe od oba procesa, no njegovo postojanje potvr?uje kako je Crveni planet jo┼í uvijek ┼żiv, barem u geolo┼íkom smislu.

-.-Wikimedia Commons-.-
Photo Wikimedia Commons  
Ukoliko je metan proizvod nekog oblika ┼żivota vrlo je vjerojatno da se radi o mikroorganizmima koji ┼żive duboko ispod povr┼íine, gdje dovoljno visoka temperatura omogu─çuje postojanje teku─çe vode nu┼żne za opstanak nama poznatih oblika ┼żivota.

Za potvrdu porijekla metana potrebne su budu─çe misije

Na Zemlji su mikroorganizmi prona?eni na dubinama od 3 kilometra gdje prirodna radioaktivnost razbija molekule vode na kisik i vodik koji organizmi koriste kao izvor energije. Mogu─çe je da takvi organizmi pre┼żive milijarde godina ispod Marsova permafrosta jer bi u podzemlju mogli imati nu┼żnu teku─çu vodu i uglji─Źni dioksid. Plinovi koji nastaju metaboli─Źkim procesima tih organizama mogu se iz podzemnih zona kroz pukotine u kori otpu┼ítati u atmosferu tijekom toplih perioda.

No, mogu─çe je da metan potje─Źe od prija┼ínjih ili dana┼ínjih geolo┼íkih procesa, jer iako nije poznato da na Marsu postoji vulkanska aktivnost, plin koji je eonima bio zarobljen pod povr┼íinom tla i ledom mo┼że se periodi─Źki, tako?er tijekom toplih perioda kada led puca i sublimira, otpu┼ítati u atmosferu.

Pojava metana zabilje┼żena je na sjevernoj Marsovoj polutki i to u podru─Źjima na kojima na povr┼íini postoje tragovi davno nestalog leda, mogu─çih vodenih tokova i jednog ugaslog vulkana.

Porijeklo metana znanstvenici ─çe u budu─çim misijama poku┼íati utvrditi mjerenjem vodikovih i ugljikovih izotopa u metanu i vodi, koji bi u slu─Źaju da su za nastanak plina odgovorni ┼żivi organizmi, trebali imati to─Źno odre?eni omjer.

 

  • Intervju: Mirna Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Őitum, proŔelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaŔelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuŔiliÜna profesorica, Ŕlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojiÜnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora ZagrebaŔkog holdinga Ŕinila se kao idealna osoba za tu politiŔku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priŔa o svom ×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, Ŕija je Ŕlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du×nosti.

  • Intervju: Mirna Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan viÜe od 6 milijuna puta!