NOVI LIJEK

18. TRAVNJA 2007. 21:36h

Marihuana je novi lijek protiv raka plu─ça

Tekst

Marihuana zaustavlja rast raka plu─ça, no ''duvanje'' ima neugodne nuspojave.

Sastojak u marihuani koji se zove THC, smanjuje rast raka plu─ça i spre─Źava njegovo ┬Üirenje.

Znanstvenici Harvardskog sveu─Źili┬Üta do ovog su otkri─ça do┬Üli ispituju─çi u─Źinke THC-a na ┬Ütakorima. Dr. Anju Preet, predvodnica istra┬×ivanja, ka┬×e da bi taj sastojak mogao imati povoljne u─Źinke i na rak prostate, mozga i ko┬×e.

U tijelu postoje vlastiti kanabinoidi, takozvani endokanabinoidi, koji slu┬×e poja─Źavanju apetita, te smanjenju boli i upale. Znanstvenici su zaklju─Źili da bi endokanabinoidima trebalo poja─Źati u─Źinak. ┬Őtakoru koji je imao ljudski oblik raka plu─ça dali su injekciju kanabinoida, te mu se u roku od tri tjedna tumor smanjio na polovicu prija┬Ünje veli─Źine.

Dr. Preet ka┬×e da su ┬×ivotinje nakon injekcije djelovale ''napu┬Üeno'', da su se tresle i bile nespretne, te je pitanje kako izbje─çi taj u─Źinak u ljudi, prenosi WebMD.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!